Misirlis

Γιαννης Μισιρλης: Μεγαλο στοιχημα η βιοποικιλοτητα στις πολεις μας

Με το φαινόμενο της αστικοποίησης να αναπτύσσεται ραγδαία και τον ΟΗΕ να εκτιμά ότι τα δύο τρίτα των ανθρώπων, ανά τον κόσμο, θα ζουν στις πόλεις μέχρι το 2050, η ανάπτυξη της βιοποικιλότητας στις αστικές περιοχές γίνεται πλέον επιτακτική ανάγκη.

Ο κλάδος του real estate μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της βιοποικιλότητας στις πόλεις και δεν είναι διόλου τυχαίο που οι νέοι κανονισμοί και ρυθμίσεις ωθούν τον κλάδο προς τη δημιουργία βιώσιμων πόλεων, φιλικών στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ανά το παγκόσμιο παρατηρείται, γενικώς, μια μεγάλη κινητοποίηση γύρω από την αστική βιοποικιλότητα. Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα τον περασμένο Δεκέμβριο στο Μόντρεαλ, κατέληξε σε μια πρωτοποριακή συμφωνία σε ότι αφορά την βιοποικιλότητα. Μεταξύ άλλων, η συμφωνία περιλαμβάνει τον φιλόδοξο στόχο  30×30 σχετικά με την προστασία και διατήρηση τουλάχιστον του 30% των εδαφών και των ωκεανών του κόσμου, μέχρι το 2030. H δε Taskforce on Nature-related Financial Disclosures – μια πρωτοβουλία που επιδιώκει να πείσει τις εταιρείες να διαχειριστούν τους κινδύνους που σχετίζονται με τη φύση – αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυναμική, ενώ χώρες όπως η Γαλλία επιβάλλουν nature-specific κατευθυντήριες γραμμές για τα κατασκευαστικά έργα. Πιο συγκεκριμένα, η Γαλλία απαιτεί όπως μέρος των οροφών των νέων κτιρίων σε εμπορικές ζώνες καλύπτονται με φυτά ή ηλιακούς συλλέκτες.

Προϋπόθεση για την διασφάλιση της επιτυχίας των πρωτοβουλιών σε σχέση με τη βιοποικιλότητα αποτελεί η υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης που λαμβάνει υπόψη περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες, καθώς και τις αρχές της διακυβέρνησης (ESG).

Αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες όπως το Trudo Vertical Forest στο Αϊντχόβεν και το κτίριο Capita Spring στη Σιγκαπούρη αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της ενσωμάτωσης άφθονου πρασίνου στους αστικούς χώρους. Επίσης, το Μάντσεστερ παρουσίασε πρόσφατα το Mayfield Park και το Castlefield Viaduct, τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση της βιοποικιλότητας, παρέχοντας παράλληλα δωρεάν πρόσβαση στα πάρκα, φέρνοντας έτσι τις κοινότητες κοντά.

Το Sunset Gardens της Imperio, η πρώτη πράσινη, gated community οικιστική ανάπτυξη στη Λεμεσό, μπορεί να υπερηφανεύεται για τα περισσότερα από 40,000 φυτά 45 διαφορετικών ειδών, καθώς και για το κεντρικό πάρκο – μια πράσινη όαση ελεύθερα προσβάσιμη για τους σχεδόν 1,000 κατοίκους της κοινότητας.

Η εγγενής σχέση μεταξύ της βιοποικιλότητας και των περιβαλλοντικών οφελών δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ήδη βιώνουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, γι αυτό και είναι αδήριτη η ανάγκη λήψης μέτρων εδώ και τώρα. Ο κλάδος ακινήτων ασκεί σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση του δομημένου περιβάλλοντος των πόλεων μας. Γι αυτό και απαιτείται να υιοθετήσει λύσεις εναρμονισμένες με τη φύση. Ενσωματώνοντας τη βιοποικιλότητα στα αστικά τοπία, μπορούμε να δημιουργήσουμε περιβάλλοντα που μετριάζουν τις συνέπειες  της ταχείας αστικοποίησης, της κλιματικής αλλαγής και τις κοινωνικές ανισότητες. Η ενσωμάτωση πράσινων χαρακτηριστικών στα νέα έργα θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών καθώς ο στόχος της δημιουργίας πόλεων και γειτονιών που προάγουν την ευημερία, ενισχύοντας παράλληλα την οικολογική ανθεκτικότητα, θα πρέπει να είναι κοινός και αδιαπραγμάτευτος.

* Διευθυντής της Imperio, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ακινήτων του ΚΕΒΕ και μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΛ Λεμεσού.

Πηγή: Phileleftheros

Category: WORK

Tags:

Article by: Misirlis