g-misirles-khreiazontai-metra-pou-xemplokaroun-ten-agora-kai-eisagoun-nea-erga-strophe-sta-diamerismata

Γ. Μισιρλης: Μετρα που ξεμπλοκαρουν την αγορα και εισαγουν νεα εργα-Στροφη στα διαμερισματα

Την αισιοδοξία ότι το 2024 θα είναι μία θετική χρονιά για τον κλάδο των ακινήτων, μετά το ρεκόρ 15ετίας που καταγράφηκε το 2023 στις πωλήσεις, εκφράζει ο νέος πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Γιάννης Μισιρλής.

Αναλύοντας τις προτεραιότητες και τους στόχους του μετά την ανάληψη της προεδρίας του Συνδέσμου, ο κ. Μισιρλής υπογραμμίζει ότι η πρώτη κατεύθυνση αφορά τη συνέχιση της προσπάθειας για επίλυση χρόνιων προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο και τα οποία δημιουργούν σοβαρές στρεβλώσεις, αλλά και ταλαιπωρία στους αγοραστές, όπως η διαδικασία των αδειοδοτήσεων, οι τιτλοποιήσεις, το στεγαστικό πρόβλημα και το επενδυτικό περιβάλλον.

Παρά τα βήματα που έχουν γίνει όσον αφορά τις μικρές ιδιωτικές αναπτύξεις, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις μεγάλες αναπτύξεις, με τον νέο πρόεδρο του Συνδέσμου να εξηγεί ότι δεν θα πρέπει να χαθεί η ευκαιρία που προσφέρεται με τη λειτουργία των νέων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, ώστε να εφαρμοστούν νέες εκσυγχρονισμένες και απλοποιημένες διαδικασίες αδειοδότησης.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει την έλλειψη εργατικού δυναμικού ως πρόβλημα με αλυσιδωτές επιπτώσεις, τόσο στον κλάδο των ακινήτων όσο και στην κυπριακή οικονομία, προειδοποιώντας ότι τυχόν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση έργων, θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητά της Κύπρου και θα συμβάλουν στην περαιτέρω άνοδο των τιμών των ακινήτων.

Ερωτηθείς για το κατασκευαστικό κόστος, το οποίο έχει αυξηθεί κατά 20%-25% σε σχέση με το 2020, ο Γιάννης Μισιρλής τονίζει ότι αναπόφευκτα σ΄ ένα βαθμό έχει μετακυλιστεί στις τιμές των ακινήτων, δυσκολεύοντας τους αγοραστές στην απόκτηση στέγης. Γι’ αυτό άλλωστε, παρατηρείται, όπως λέει, στροφή των αγοραστών σε μικρότερα ακίνητα.

Την ίδια ώρα, κληθείς να καταθέσει τις εισηγήσεις των developers για μείωση των τιμώ στα ακίνητα, εξηγεί ότι όσο η ζήτηση αυξάνεται, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη αύξηση της προσφοράς, οι τιμές θα συνεχίζουν να ανεβαίνουν, προσθέτοντας ότι ίδιοι κανόνες προσφοράς και ζήτησης, ισχύουν και στην περίπτωση των ενοικίων.

Ο στόχος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών δεν είναι άλλος από την υιοθέτηση πολιτικών και μέτρων που ξεμπλοκάρουν την αγορά και διευκολύνουν την εισαγωγή νέων έργων και κατ’ επέκταση νέων οικιστικών μονάδων. «Προσιτά έργα, με μεγάλη ζήτηση, όπως είναι για παράδειγμα τα διαμερίσματα, στα οποία παρατηρούμε να στρέφεται πλέον η αγορά», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ποιοι οι στόχοι σας και ποιες προτεραιότητες έχετε θέσει ως νέος πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών;

Η εκλογή μου ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, ύστερα από τη δεκαπεντάχρονη θητεία μου στο ΔΣ του Συνδέσμου, αποτελεί για μένα τιμή, αλλά και μεγάλη ευθύνη. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω το κάθε μέλος του νέου Δ.Σ. ξεχωριστά για την εμπιστοσύνη που έδειξαν προς το πρόσωπό μου.

Παράλληλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω και το απερχόμενο Δ.Σ. του Συνδέσμου, για την άριστη και αγαστή συνεργασία των δύο προηγούμενων χρόνων. Μια συνεργασία που έφερε αξιοσημείωτα αποτελέσματα στον τομέα των ακινήτων και ανάπτυξης γης. Πάνω σε αυτά τα αποτελέσματα θα χτίσουμε ως νέο Δ.Σ, για να πετύχουμε ακόμα περισσότερα για τον κλάδο μας, αλλά και για την οικονομία του τόπου.

Οι στόχοι και προτεραιότητές μου κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις:

Η πρώτη κατεύθυνση αφορά τη συνέχιση της προσπάθειας για επίλυση χρόνιων προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο και τα οποία δημιουργούν σοβαρές στρεβλώσεις, αλλά και ταλαιπωρία στους αγοραστές, όπως είναι η διαδικασία των αδειοδοτήσεων, οι τιτλοποιήσεις, το στεγαστικό πρόβλημα, το επενδυτικό περιβάλλον κ.α.

Πρέπει να σημειώσω πως γίνονται κάποια βήματα προς τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης, ωστόσο θεωρώ ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας.

Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά τον ρόλο του Συνδέσμου ως ένας αξιόπιστος εταίρος και συνομιλητής στον κλάδο των ακινήτων και της ανάπτυξης γης. Στόχος είναι η εποικοδομητική συμμετοχή του Συνδέσμου μας στις προσπάθειες που καταβάλλονται για αντιμετώπιση των προβλημάτων, με την κατάθεση ρεαλιστικών προτάσεων που μπορούν να εφαρμοστούν.

Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μέσα από στενή συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και με άλλα υπουργεία, όπως Οικονομικών, Μεταφορών, Εργασίας, καθώς και με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και με άλλους σημαντικούς παράγοντες και Συνδέσμους του κλάδου μας.

Η τρίτη κατεύθυνση αφορά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει ο Σύνδεσμος μας στα μέλη του. Αυτό θα το πετύχουμε με την παροχή εξειδικευμένης πληροφόρησης, με την ενημέρωση των μελών για τις εξελίξεις στον κλάδο, αλλά και με τη διοργάνωση εκπαιδευτικών ημερίδων για θέματα που τους απασχολούν ή για σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο.

Έχουμε ήδη προγραμματίσει εντός Φεβρουαρίου μια δράση για την ενημέρωση και εκπαίδευση των μελών μας στη νέα διαδικασία τιτλοποιήσεων, με τη συμμετοχή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Πρόθεσή μας είναι να αναπτύξουμε περαιτέρω δράσεις και ενέργειες, με επίκεντρο την ενημέρωση των μελών μας γύρω από διάφορα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση έργων θα ανεβάσουν κι άλλο τις τιμές

Ποια ζητήματα χρήζουν άμεσης προώθησης και ποια τα αιτήματά σας προς την πολιτεία για στήριξη του τομέα;

Οι επιχειρηματίες του κλάδου ανάπτυξης γης και οικοδομών αντιμετωπίζουν καθημερινά μία σειρά από προβλήματα, τα οποία αποτελούν απόρροια του αναχρονιστικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς. Αυτά τα ζητήματα επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τις εργασίες του κλάδου, ταλαιπωρούν τους αγοραστές και απομακρύνουν εν δυνάμει επενδυτές.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι στρεβλώσεις που εντοπίζονται στο σύστημα αδειοδότησης αναπτύξεων. Την ίδια ώρα που κάνουμε λόγο για αυξημένη ζήτηση ακινήτων και μειωμένη προσφορά, με το στεγαστικό πρόβλημα να εντείνεται, χιλιάδες αναπτύξεις βρίσκονται στοιβαγμένες στην αναμονή για αδειοδότηση, εξαιτίας του χρονοβόρου και δυσλειτουργικού υφιστάμενου συστήματος.

Ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, έγινε με τις μικρές ιδιωτικές αναπτύξεις. Ωστόσο, εκεί που πραγματικά παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να δοθεί έμφαση, είναι στις μεγάλες αναπτύξεις.

Γι’ αυτό και θεωρούμε πως δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία που μας δίνεται με τη λειτουργία των νέων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, ώστε να εφαρμόσουμε νέες εκσυγχρονισμένες και απλοποιημένες διαδικασίες αδειοδότησης, αξιοποιώντας την τεχνολογία. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε καταθέσει προτάσεις και είμαστε έτοιμοι, αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτουμε, να συμβάλλουμε ακόμα περισσότερο σε αυτή την προσπάθεια.

Εξίσου σημαντικό ζήτημα, το οποίο χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού. Πρόκειται για ένα πρόβλημα με αλυσιδωτές επιπτώσεις, τόσο στον κλάδο των ακινήτων όσο και στην κυπριακή οικονομία, καθώς τυχόν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση έργων, θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητά της Κύπρου και θα συμβάλουν στην περαιτέρω άνοδο των τιμών των ακινήτων.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού αποτελεί πλέον ένα οριζόντιο πρόβλημα για όλους τους οικονομικούς κλάδους, το οποίο εάν δεν επιλυθεί, θα συνεχίσει να αποτελεί μια συνεχή απειλή στα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας.

Πέραν των πιο πάνω ζητημάτων, ενώπιον μας έχουμε και μια μεγάλη πρόκληση: την πράσινη μετάβαση στον τομέα των κατασκευών, στο πλαίσιο και της επίτευξης των στόχων για το Fit for 55. Πρόθεση μας είναι να επεξεργαστούμε θέσεις και προτάσεις για να συμβάλλουμε στη συζήτηση γύρω από αυτό το σημαντικό θέμα.

Είναι μια τάση που βλέπουμε και σε άλλες προηγμένες χώρες, και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κίνητρα προς τους αγοραστές και τους επενδυτές για στροφή σε πράσινες κατασκευές και ακίνητα. Ο ρόλος της πολιτείας σε αυτή την προσπάθεια είναι ιδιαίτερα σημαντικός και ο Σύνδεσμος μας δηλώνει παρών για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο.

Ρεκόρ 15ετίας στις πωλήσεις-Αισιοδοξία για το 2024

Ποια η κατάσταση στην αγορά ακινήτων και ποια πορεία αναμένεται να ακολουθήσει το 2024;

Παρά τις προκλήσεις και τα εμπόδια που βρέθηκαν μπροστά μας, όπως η πανδημία, ο πληθωρισμός, η άνοδος των τιμών, οι αυξήσεις των επιτοκίων και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, ο κλάδος των ακινήτων, όχι μόνο κατάφερε να διατηρήσει τον ρόλο του ως ατμομηχανή της κυπριακής οικονομίας, αλλά και να τον ενισχύσει ακόμα περισσότερο. Τα στατιστικά δεδομένα καταδεικνύουν του λόγου το αληθές:

Το 2023, η Κύπρος σημείωσε ρεκόρ 15ετίας στις πωλήσεις ακινήτων. Συγκεκριμένα, 15,567 πωλητήρια έγγραφα έχουν καταγραφεί από το Κτηματολόγιο, εκ των οποίων το 56% προέρχεται από ντόπιους αγοραστές. Παράλληλα, πολύτιμα δεδομένα που καταδεικνύουν τη δυναμική πορεία που ακολουθεί ο κλάδος αποτελούν η συνεισφορά του τομέα στο ΑΕΠ, σε ποσοστό πέραν του 15%, η αύξηση των πωλήσεων κατά 19% σε σχέση με το 2022 και η εργοδότηση πέραν των 40 χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο, στην πλειοψηφία τους Κύπριοι.

Τα σύγχρονα και με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα πράσινα κτήρια, οικιστικά και εμπορικά, καθώς τα Gated Communities, τα γήπεδα γκολφ, οι μαρίνες και οι μοντέρνοι γραφειακοί χώροι, έχουν δημιουργήσει ένα ελκυστικό περιβάλλον, με προοπτικές ευημερίας για τους ντόπιους, τους επισκέπτες και τους επενδυτές, αποτελώντας το νέο, γεμάτο προοπτικές, προφίλ της Κύπρου. Σίγουρα, δεν έχουν ξεπεραστεί οι δυσκολίες.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επιδεινώνεται, ενώ νέα πηγή προβλημάτων δημιουργείται στη Διώρυγα του Σουέζ, με τις επιθέσεις στα εμπορικά πλοία. Αποδείξαμε, όμως, ότι ως κλάδος μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, χάρη στις γερές βάσεις που διαθέτει ο τομέας, καθώς επίσης στον επαγγελματισμό, την ανθεκτικότητα και την ευελιξία των επαγγελματιών του κλάδου.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2024 θα είναι μία θετική χρονιά για τον κλάδο των ακινήτων. Παράλληλα, ευελπιστούμε πως οι προσπάθειές μας για βελτίωση και εκσυγχρονισμό του κλάδου θα αποδώσουν καρπούς, ώστε να μπορέσουμε να οδηγήσουμε την Κύπρο ένα βήμα πιο κοντά στον επιθυμητό στόχο: να καταστεί ικανή να διαδραματίσει έναν περιφερειακό ρόλο σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

Πράσινα κτήρια, Gated Communities και διαμερίσματα προσελκύουν αγοραστές

Ποιες κατηγορίες ακινήτων θα συνεχίσουν να προσελκύουν το αγοραστικό ενδιαφέρον;
Κάθε κατηγορία ακινήτων, αναλόγως της χρήσης της, προσελκύει και το αντίστοιχο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Για παράδειγμα, μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον παρατηρείται στα πράσινα κτήρια και τα Gated Communities, αλλά και στις σύγχρονες γραφειακές εγκαταστάσεις. Με την Κύπρο να εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο σε περιφερειακό επιχειρηματικό και επενδυτικό κόμβο, λόγω της προσέλκυσης ξένων εταιρειών (headquartering), υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για σύγχρονους εργασιακούς χώρους που να μπορούν να φιλοξενήσουν έναν μεγάλο αριθμό μονάδων, γραφείων και υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα, υπάρχει αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον και στις οικιστικές μονάδες, με τα διαμερίσματα να κατατάσσονται ψηλά στις προτιμήσεις των αγοραστών. Λόγω των αυξήσεων που παρατηρήθηκαν στα κατασκευαστικά υλικά, κατ’ επέκταση και στα ακίνητα, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος δανεισμού, παρατηρείται μια στροφή σε μικρότερου μεγέθους διαμερίσματα, ως μια εναλλακτική λύση στέγασης. Γι’ αυτό, θέση του Συνδέσμου μας είναι ο εκσυγχρονισμός των ελάχιστων εμβαδών και της αναλογίας μονάδων, ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα η αγορά.

Τεράστιο αγοραστικό ενδιαφέρον ελκύουν και οι αναπτύξεις με «πράσινα» χαρακτηριστικά, χαμηλό αντίκτυπο στο περιβάλλον και μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα. Πρόκειται για βιώσιμα ακίνητα που συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, εξυπηρετούν τα μέγιστα τις ανάγκες των αγοραστών, προσφέροντας παράλληλα και οικονομικά πλεονεκτήματα.

Έχω την έντονη πεποίθηση ότι το μέλλον του κλάδου μας είναι πράσινο και θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους αγοραστές, αλλά και στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης. Ταυτόχρονα, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν χαμηλότερα επιτόκια για πράσινες κατασκευές. Καταληκτικά, θα έλεγα ότι σε κάθε περίπτωση, ελκυστικά ακίνητα είναι αυτά που εξυπηρετούν τις ανάγκες των αγοραστών, με εύκολη πρόσβαση σε υποδομές και υπηρεσίες.

Κατά 25% αυξημένο το κατασκευαστικό κόστος από το 2020

Πόσο επηρεάζει την αγορά και ειδικότερα τις αναπτύξεις (σε εξέλιξη ή στα σκαριά) το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος και οι πληθωριστικές τάσεις;

Η κατακόρυφη αύξηση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών και της ενέργειας, αναπόφευκτα έχουν φέρει αναταράξεις στον κλάδο. Ενδεικτικά να αναφέρω πως το συνολικό κόστος κατασκευής ενός έργου καταγράφει αύξηση της τάξης του 20-25% σε σύγκριση με το 2020, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων που είχαν στην οικοδομική βιομηχανία η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός, καθώς και ο πόλεμος στο Ισραήλ.

Μπροστά σε αυτές τις αλλεπάλληλες κρίσεις, που δημιούργησαν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και συνεχών προκλήσεων, οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και οικοδομών κληθήκαμε να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα.

Αφενός για τους επαγγελματίες του κλάδου, το υψηλό κατασκευαστικό κόστος αποτελεί τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία και ανάπτυξη του τομέα. Αφετέρου, το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος, το οποίο αναπόφευκτα σ΄ ένα βαθμό έχει μετακυλιστεί στις τιμές των ακινήτων, δυσκολεύει τους αγοραστές στην απόκτηση στέγης. Γι’ αυτό άλλωστε, βλέπουμε και τη στροφή σε μικρότερα ακίνητα.

Αξίζει, ωστόσο, να επισημάνουμε ότι παρά τις προκλήσεις που έχουν ήδη αναφερθεί, ο κλάδος κατάφερε να ανταπεξέλθει, να προσαρμοστεί και να συνεχίσει να εξελίσσεται, δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης.

Στροφή στα διαμερίσματα-Έτσι θα πέσουν οι τιμές

Ποιες οι εισηγήσεις σας για μείωση των τιμών στα ακίνητα; Πώς θεωρείτε ότι η απόκτηση στέγης δύναται να καταστεί προσιτή και πώς η στεγαστική πολιτική που εξαγγέλθηκε θα καταστεί αποτελεσματική;
Οι τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων ρυθμίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση. Όσο η ζήτηση αυξάνεται, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη αύξηση της προσφοράς, οι τιμές θα συνεχίζουν να ανεβαίνουν, το πρόβλημα θα διογκώνεται και η εξίσωση θα παραμένει άλυτη. Οι ίδιοι κανόνες προσφοράς και ζήτησης, ισχύουν και στην περίπτωση των ενοικίων.

Ο στόχος λοιπόν είναι ξεκάθαρος: Υιοθέτηση πολιτικών και μέτρων που ξεμπλοκάρουν την αγορά και διευκολύνουν την εισαγωγή νέων έργων και κατ’ επέκταση νέων οικιστικών μονάδων. Προσιτά έργα, με μεγάλη ζήτηση, όπως είναι για παράδειγμα τα διαμερίσματα, στα οποία παρατηρούμε να στρέφεται πλέον η αγορά.

Προς αυτή την κατεύθυνση, επιβάλλεται η άμεση λήψη στοχευμένων μέτρων. Χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών, με τον εκσυγχρονισμό και την απλοποίηση των διαδικασιών.

Παράλληλα, πρέπει να εκσυγχρονιστεί η νομοθεσία για τα ελάχιστα εμβαδά και τις αναλογίες τύπων μονάδων, κάτι που αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του κόστους αγοράς και ενοικίασης. Χρειάζεται επίσης να αξιοποιήσουμε πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες, με φορολογικές ελαφρύνσεις για την προσιτή στέγη, ευνοϊκό δανεισμό και αποπληρωμή, όπως είναι για παράδειγμα τα σχέδια «Help to buy» και «Shared Ownership».

Δράττομαι της ευκαιρίας να αναφέρω ότι ένα πρώτο θετικό βήμα έχει γίνει από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών, με την ανακοίνωση μιας νέας στεγαστικής πολιτικής, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κίνητρα προς τον κατασκευαστικό τομέα για εισαγωγή περισσότερων αναπτύξεων στην αγορά, μέρος των οποίων θα διατίθεται στο πλαίσιο της προσιτής στέγης.

Είναι ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς, όμως, να λύνονται τα προβλήματα του κλάδου. Ο Σύνδεσμός μας είχε σειρά επαφών με τους αρμόδιους φορείς και συνεχίζει να καταθέτει προτάσεις για την αντιμετώπισή του στεγαστικού προβλήματος.

Το κλειδί για την αποτελεσματική εφαρμογή των όσων έχουν εξαγγελθεί, βρίσκεται στη συνεχή παρακολούθηση, αναπροσαρμογή και ενίσχυση των μέτρων, με συνεργασία και εποικοδομητικό διάλογο και με τον ιδιωτικό τομέα.

Ως επαγγελματίες του κλάδου διαθέτουμε τις γνώσεις και την τεχνογνωσία, και είμαστε σε θέση να συμβάλλουμε ουσιαστικά προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης και αυτού του ζητήματος. Ευελπιστούμε στη συνέχιση της συνεργασίας μας με το Υπουργείο Εσωτερικών και τους άλλους αρμόδιους φορείς.

 

Πηγή: Inbusiness

Category: WORK

Tags:

Article by: Misirlis