Aerial view of Molos Promenade park on the coast of Limassol city centre in Cyprus. Bird's eye view of the jetties, beachfront walk path, palm trees, Mediterranean sea, piers, rocks, urban skyline and port from above.

InBusiness – Ρωσοι, Ισραηλινοι και …αλλοι θελουν τα high end ακινητα

Αυξημένο παραμένει το ενδιαφέρον για τα πολυτελή ακίνητα, τα οποία, αν και αποτελούν σε απόλυτους αριθμούς ένα μικρό κομμάτι της αγοράς ακινήτων, η οποία αναπτύσσεται με ρυθμούς περίπου 20% κάθε χρόνο, εντούτοις συμβάλλουν σημαντικά στον όγκο πωλήσεων.

Το ενδιαφέρον φαίνεται να προκύπτει από Ρωσία, Ισραήλ, αραβικές χώρες, καθώς επίσης και από Κύπριους που ζουν στο εξωτερικό, ενώ η τάση των τελευταίων ετών είναι τα διαμερίσματα πολυτελείας στα παραλιακά μέτωπα, κυρίως Λεμεσού και Πάφου.

Όπως ανέφερε στο InBusinessNews ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών και Διευθυντής της Imperio, Γιάννης Μισιρλής, τα high end ακίνητα υπάρχουν στην κυπριακή αγορά τουλάχιστον την τελευταία εικοσαετία, υπό τη μορφή επαύλεων, σε υψώματα κοντά στη θάλασσα, ειδικά στην Πάφο και τη Λεμεσό.

Διεθνής τάση το high end διαμέρισμα
Ωστόσο, όπως εξήγησε, τα πολυτελή διαμερίσματα είναι δημιουργία της τελευταίας πενταετίας, τόσο παραλιακά όσο και στο κέντρο των πόλεων. «Είναι μία καινούργια αγορά, η αποτελεί παγκόσμια τάση, καθώς πλέον ο υψηλά αμειβόμενος και σε άλλες χώρες επιζητά να μένει σε ένα διαμέρισμα σε μεγάλο υψόμετρο προκειμένου να απολαμβάνει τόσο την πανοραμική θέα της πόλης όσο και τις ποιοτικές υπηρεσίες που προσφέρει οργανωμένο συγκρότημα με το πάτημα ενός κουμπιού», επεσήμανε σχετικά ο κ. Μισιρλής.

Ερωτηθείς για το ποιοι είναι αυτοί οι αγοραστές που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για μία πολυτελή κατοικία στην Κύπρο, τόνισε ότι το ενδιαφέρον είναι ισορροπημένο και προέρχεται από χώρες όπως η Ρωσία, το Ισραήλ, οι αραβικές χώρες και σε μικρότερο βαθμό τα ασιατικά κράτη.

Εξάλλου, για αυτού του είδους τα ακίνητα ενδιαφέρονται επίσης Κύπριοι που διαμένουν στο εξωτερικό και πλέον έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν ακίνητο, το οποίο θα χρησιμοποιήσουν για τις ανάγκες των ιδίων ή μελών της οικογένειάς τους για κάποια χρονικά διαστήματα.

Παρά το αυξημένο ενδιαφέρον, το οποίο φαίνεται να αποδίδεται στην ασφάλεια που εντοπίζεται στην εγχώρια αγορά ακινήτων, εντούτοις οι developers αναμένουν κάποιες βελτιωτικές ενέργειες για μία ολοκληρωμένη αγορά, όπως η δανειοδότηση ντόπιων αγοραστών, οι οποίοι, σε αντίθεση με τους ξένους, δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν από μόνοι τους την αγορά ενός ακινήτου.

Οι προσδοκίες του Icon

Όσον αφορά τους στόχους της Imperio Properties για το 2019, ο Γιάννης Μισιρλής ανέφερε ότι έχει ήδη αρχίσει η ανέγερση του Icon, ενώ με τη νέα χρονιά θα προχωρήσουν αρκετά οι κατασκευαστικές εργασίες για να παραδοθεί το έργο στο τέλος του 2020. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τον ρυθμό πωλήσεων, ο οποίος, όπως είπε, ανταποκρίνεται στις συνθήκες της αγοράς.

Πέραν του Icon, που αποτελεί τη σημαία και το μεγαλύτερο έργο της εταιρείας, το οποίο θα κοσμεί τη Λεμεσό για αρκετές δεκαετίες, η Imperio έχει στο χαρτοφυλάκιό της και άλλες μικρότερες αναπτύξεις εξίσου σημαντικές που εξυπηρετούν αφενός τον σημερινό αγοραστή του εξωτερικού και αφετερού διάφορους ντόπιους αγοραστές και επενδυτές ακινήτων.

«Με την τροπή που έχουν πάρει οι τιμές των ακινήτων, ιδιαίτερα στη Λεμεσό, οι επενδυτές που έχουν επενδύσει ή θα επενδύσουν σε ακίνητα της Imperio θα έχουν πολύ καλή ετήσια απόδοση», ανέφερε ο κ. Μισιρλής.

Category: WORK

Tags:

Article by: Yiannis Misirlis