Μια νέα έρευνα της Colliers International και του Πανεπιστημίου Ξενοδοχειακών σπουδών της Χάγης (Hotel School the Hague) αποκαλύπτει ότι παρά τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που εισήγαγαν τα τελευταία χρόνια χώρες και τοπικές αρχές σε όλο τον κόσμο για να περιορίσουν τη χρήση της Airbnb, η εταιρία-πλατφόρμα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης συνεχίζει να καταγράφει ανάπτυξη σε 5 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, το Λονδίνο, το Άμστερνταμ, το Βερολίνο, τη Μαδρίτη και το Παρίσι. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, οι επισκέπτες συνεχίζουν να κάνουν κρατήσεις σε σπίτια της Airbnb στις πόλεις αυτές, με το μερίδιο αγοράς της βάσει διανυκτερεύσεων να παρουσιάζει αύξηση έως 3,4% από το 2016.
Οι αυξήσεις του μεριδίου αγοράς της Airbnb σε κάθε πόλη έχουν ως εξής:
στο Λονδίνο από 5% έφτασε 6,9%, στο Παρίσι από 13,4% στο 15,2%, στο Άμστερνταμ από 10,7% στο 11,8%, στο Βερολίνο από 5,3% στο 6,5%, και στη Μαδρίτη από 6,7% στο 10,1%.
Ο Γιάννης Μισιρλής, διευθυντής της εταιρείας ανάπτυξης πολυτελών κατοικιών Imperio δήλωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι σε όλες τις πόλεις η Airbnb είναι παγιωμένο φαινόμενο και έχει μετατραπεί σε ώριμη εναλλακτική των παραδοσιακών ξενοδοχείων. Με την Airbnb, οι επισκέπτες έχουν περισσότερες επιλογές και καλύτερες τιμές. Όσο μεγαλώνει η κλίμακα, η έλλειψη νομοθετικών ρυθμίσεων γίνεται για πολλούς ολοένα και πιο ανησυχητική. Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι παρά την αύξηση της Airbnb, παρατηρούμε σχετικά μικρές αρνητικές επιπτώσεις στον ξενοδοχειακό τομέα, με τα ξενοδοχεία του Λονδίνου να διατηρούνται σε παρόμοια επίπεδα επιδόσεων με πέρυσι. Με πολλούς τρόπους, η Airbnb προσφέρει ένα διαφορετικό προϊόν το οποίο επωφελείται από καλύτερη προβολή. Παρά την αυξανόμενη επιρροή της, εξακολουθούμε να βρίσκουμε ισχυρές επιχειρηματικές περιπτώσεις για προτεινόμενα ξενοδοχεία στο συμβουλευτικό μας έργο για την ανάπτυξη».
Σύνολο και ανάπτυξη των διανυκτερεύσεων από το 2016 στο 2017:
Το Λονδίνο είναι η μεγαλύτερη αγορά διανυκτερεύσεων Airbnb με 6,703,337 διανυκτερεύσεις – 45% αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Ακολουθεί το Παρίσι με 6,449,404 διανυκτερεύσεις – 28% αύξηση από το 2016 στο 2017 – αλλά η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου αυξάνεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό. Οι πόλεις αυτές είναι σχεδόν τριπλάσιες του μεγέθους της αγοράς του Βερολίνου (2,159,999 διανυκτερεύσεις – 24% αύξηση), του Άμστερνταμ (2,080,488 διανυκτερεύσεις — 25% αύξηση) και της Μαδρίτης (2,155,362 διανυκτερεύσεις).
Επιπλέον, η Μαδρίτη κερδίζει το βραβείο για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά, σημειώνοντας 67% αύξηση σε κρατήσεις για διανυκτέρευση σε Airbnb το 2017 σε σχέση με το 2016.
Ο κ. Μισιρλής πρόσθεσε: «Τα τελευταία χρόνια, αρκετές πόλεις έχουν θεσπίσει νόμους ενάντια της Airbnb. Στο Βερολίνο απαγορεύτηκε η ενοικίαση ολόκληρων κατοικιών από τον Μάιο του 2016. Στο Λονδίνο θεσπίστηκε νόμος που επιτρέπει τη μίσθωση μόνο για 90 μέρες τον χρόνο. Παρόμοια νομοθεσία θεσπίστηκε στο Άμστερνταμ, μόνο που στην περίπτωση αυτή ο μέγιστος αριθμός για μίσθωση κατοικιών είναι 60 μέρες. Αν και τα δεδομένα δεν μπορούν να αποκαλύψουν ξεκάθαρα εάν οι οικοδεσπότες τηρούν αυτούς τους κανονισμούς, δείχνουν δε ότι καμία από αυτές τις πόλεις δεν κατάφερε να περιορίσει την ανάπτυξη της Airbnb στις αντίστοιχες πόλεις. Η Μαδρίτη και το Παρίσι έχουν πρόσφατα ανακοινώσει ότι θα θεσπιστεί σχετική νομοθεσία, ωστόσο οι επιπτώσεις των νέων κανονισμών είναι αμφισβητήσιμες».
Η ανάλυση δείχνει ότι μόνο η θέσπιση νομοθεσιών δεν αρκεί για να περιορίσει την Airbnb. Οι τοπικές αρχές έχουν θέσει ξεκάθαρους κανόνες στις πόλεις αυτές, αλλά είναι δύσκολο να τις επιβάλλουν εξαιτίας της έλλειψης διαθέσιμων δεδομένων. Αν η διαδικασία που ακολουθείται στην Airbnb δεν γίνει πιο διαφανή, οι τοπικές αρχές θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην επιβολή κανονισμών.
Ημερήσιες μέσες τιμές
Είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ημερήσιες μέσες τιμές για τις μονάδες Airbnb στο Άμστερνταμ (106-375) ξεπερνούν τις τιμές τόσο του Λονδίνου (34-367) όσο και του Παρισιού (36-434). Ενώ το Λονδίνο και το Παρίσι μπορεί να έχουν χαμηλότερες ημερήσιες μέσες τιμές από το Άμστερνταμ, προσφέρουν ευρύτερο φάσμα τιμών για τους ταξιδιώτες με προϋπολογισμό. Το Παρίσι έχει τις πιο ακριβές μονάδες, ενώ οι υψηλότερες τιμές στο Άμστερνταμ και στο Λονδίνο βρίσκονται πλέον στα ίδια επίπεδα.
Η Μαδρίτη (29-272) και το Βερολίνο (31-263) είναι σαφώς οι οικονομικότερες από τις πόλεις της έρευνας, με το Βερολίνο να προσφέρει τις χαμηλότερες ημερήσιες μέσες τιμές και των πέντε αγορών. Και οι δύο αγορές προσφέρουν τιμές διανυκτέρευσης σε λιγότερο από 50 ευρώ και σε επίπεδο παρόμοιο με εκείνο του Παρισιού και του Λονδίνου, αλλά οι υψηλότερες τιμές παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες.