Καθώς πλησιάζει το νέο έτος, η τάση των επενδυτών τείνει να είναι αισιόδοξη για λόγους επαγγελματικής ανάγκης. Προσπαθώντας να βρουν κάτι να κάνουν με τα χρήματα που έχουν στα χέρια τους, ψάχνουν για την καλύτερη ή την λιγότερη κακή ευκαιρία που εμπίπτει στις αρμοδιότητες τους.
Κατά την άποψη μου, το κρίσιμο ζήτημα για το 2016 είναι κατά πόσο οι εκροές κεφαλαίων της Κίνας θα χειροτερέψουν. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχοντας απλώσει τα πλοκάµια της σχεδόν παντού.
Το Πεκίνο εξέπληξε τους διεθνείς επενδυτές τον Αύγουστο της περασμένης χρονιάς, επιτρέποντας στο νόμισμα να υποτιμηθεί, και προκαλώντας παράλληλα ανησυχίες σχετικά με την ταχύτητα και τη φύση της επιβράδυνσης της οικονομίας.
Η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να αναμορφώσει και να μεταρρυθμίσει μεγάλες εκλογικές περιφέρειες στο εσωτερικό, μετατοπίζοντας τις τεράστιες επενδύσεις από κτίρια και υποδομές προς την καταναλωτική δαπάνη, η οποία θα είναι πλέον η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης.
Η κεντρική υπόθεση που απαιτείται για να παραμείνει κανείς αισιόδοξος είναι η επίτευξη επανεξισορρόπησης χωρίς ανώμαλη προσγείωση. Το βασικό μας σενάριο είναι ότι τα παγκόσμια επιτόκια αυξάνονται. Αλλά η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς ένα κινεζικό σοκ θα μπορούσε να πάρει την παγκόσμια οικονομία και πάλι προς τα κάτω.