golden-list-misirlis-i-anaptuksh-akinhtwn-sthn-epoxh-ths-klimatikhs-allaghs

Η αναπτυξη ακινητων στην εποχη της κλιματικης αλλαγης

Του Γιάννη Μισιρλή, Προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμού Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης & Οικοδομών και Προέδρου της Imperio

Με τις καιρικές συνθήκες συνεχώς να μεταβάλλονται και να επιδεινώνονται, η κλιματική αλλαγή δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα. Το καμπανάκι της πράσινης μετάβασης χτυπάει σήμερα ίσως πιο δυνατά από ποτέ, προμηνύοντας ότι το μέλλον πρέπει να είναι πράσινο για να μπορεί να είναι και βιώσιμο. Από αυτή τη δύσκολη εξίσωση, δεν εξαιρείται κανείς και συνεπώς ούτε και ο κλάδος των ακινήτων. Η προώθηση της πράσινης μετάβασης του τομέα αποτελεί μία από τις σύγχρονες προκλήσεις, που τόσο οι επαγγελματίες του όσο και η ίδια η κυβέρνηση καλούνται να θέσουν σε προτεραιότητα.

Όχι απλώς γιατί η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί την υλοποίηση των στόχων του Fit for 55, των SDGs και την υιοθέτηση των κριτηρίων ESG (Environmental, Social, Governance), αλλά γιατί πράγματι η Κύπρος, το περιβάλλον της και οι άνθρωποί της, το έχουν ανάγκη. Γιατί το μέλλον των ακινήτων είναι πράσινο και είναι καιρός η χώρα μας να αρχίσει να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις των καιρών.

Άλλωστε, η αγορά έχει ήδη αρχίσει να δείχνει τον δρόμο. Η στροφή μίας μεγάλης μερίδας αγοραστών σε πράσινα ακίνητα με μειωμένο αντίκτυπο στο περιβάλλον και υψηλή ενεργειακή απόδοση, δεν μπορεί να περνάει απαρατήρητη. Πρόκειται για μία τάση, η οποία τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, καθώς τα οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους πολίτες είναι πολλαπλά. Αφενός, τα πράσινα ακίνητα μειώνουν τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου στο περιβάλλον, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, αξιοποιούν καινοτόμες τεχνολογίες, ενώ είναι πιο ανθεκτικά σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Αφετέρου, εξοικονομούν χρήματα για τους ιδιοκτήτες, έχουν υψηλότερη αξία και αποτελούν έναν πιο υγιή χώρο διαβίωσης και εργασίας.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της πράσινης μετάβασης του κλάδου ανάπτυξης γης και οικοδομών, ένας σημαντικός αριθμός επαγγελματιών έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Υιοθετώντας τα διεθνή πρότυπα βιωσιμότητας όπως είναι το LEED και το BREEAM, επιλέγοντας βιώσιμα και οικολογικά υλικά κατασκευής, ενσωματώνοντας πράσινες τεχνολογίες στις αναπτύξεις τους, όπως είναι η ηλιακή ενέργεια και τα συστήματα αερισμού, αλλά και ανακυκλώνοντας τα κατασκευαστικά απόρρητα.

Οι πρακτικές αυτές αναδεικνύουν τη θετική στάση των επαγγελματιών απέναντι στην υιοθέτηση νέων πρακτικών και προσεγγίσεων, που ουσιαστικά θα καθιστούν τις αναπτύξεις περιβαλλοντικά ωφέλιμες και βιώσιμες. Ταυτόχρονα, καταδεικνύουν τη δέσμευση των επαγγελματιών του κλάδου στην πράσινη μετάβαση και την ετοιμότητά τους να περάσουν στη νέα εποχή της ανάπτυξης ακινήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για την προώθηση πολιτικών που θα εντείνουν ακόμα περισσότερο τη στροφή του κλάδου στις πράσινες και βιώσιμες αναπτύξεις.

Με τον κλάδο σήμερα να καλείται να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην προσπάθεια για προστασία του περιβάλλοντος, ως Σύνδεσμος επισημαίνουμε την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο πράσινο στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος θα καθορίζει τα βήματα και τις πολιτικές για τη σταδιακή μετάβαση του τομέα των ακινήτων στην πράσινη εποχή. Ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να προνοεί την πλήρη εναρμόνιση με το Fit for 55 και το πακέτο νομοθετικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να περιλαμβάνει ουσιαστικά κίνητρα, όπως είναι για παράδειγμα τα χαμηλότερα επιτόκια, καθώς και κίνητρα προς τις επιχειρήσεις πέραν του υφιστάμενου πλαισίου παραχώρησης ενός ελάχιστου επιπλέον δομήσιμου εμβαδού, το οποίο είναι ανεπαρκές.

Η υιοθέτηση πράσινων πρακτικών στην ανάπτυξη ακινήτων σήμερα, είναι κοστοβόρα και απαιτητική. Γι’ αυτό και χρειάζεται η στήριξη και η ώθηση από πλευράς του κράτους, ώστε να μπορέσουν σταδιακά ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες να στραφούν στις πράσινες αναπτύξεις.

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μάς δείχνει τον δρόμο. Χώρες του εξωτερικού ακολουθούν αυτού του είδους πρακτικές εδώ και χρόνια. Αυτή την πολύτιμη εμπειρία, πρέπει να τη μελετήσουμε και να την προσαρμόσουμε στα μέτρα της Κύπρου. Συλλογικά, μέσα από συνεργασία και διάλογο, ώστε μαζί – κυβέρνηση, αρμόδιοι φορείς και επαγγελματίες του κλάδου – να μπορέσουμε να περάσουμε στη νέα εποχή της ανάπτυξης. Σε μία εποχή όπου η ανάπτυξη ακινήτων θα λειτουργεί προς όφελος του περιβάλλοντος και οι αγοραστές θα επωφελούνται των πολλαπλών πλεονεκτημάτων που προσφέρουν τα βιώσιμα ακίνητα.

 

Πηγή: Economy Today – Golden List

Category: WORK

Article by: Misirlis