yiannis-misirlis-anagki-gia-perissotera-akinita-en-mesw-terastias-auksisis-tis

Γ. Μισιρλης: Να κρατηθει ζωντανο το ονειρο αποκτησης στεγης για Κυπριους

Ο διευθυντής της Ιmperio από το βήμα του 17ου Συνεδρίου Ανάπτυξης Γης, Σχεδιασμού και Κατασκευής Κτιρίων περιγράφει την εικόνα της αγοράς ακινήτων στη χώρα μας

Την αδήριτη ανάγκη αύξησης της προσφοράς ακινήτων τόνισε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στο πλαίσιο του 17ου Συνεδρίου Ανάπτυξης Γης, Σχεδιασμού και Κατασκευής Κτιρίων, ο διευθυντής της Ιmperio, Γιάννης Μισιρλής, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η αύξηση της προσφοράς θα επιφέρει μείωση στις τιμές των ενοικίων, ενώ ενδέχεται να σταθεροποιήσει και τις τιμές αγοράς ακινήτων.

Όπως ανέφερε ο κ. Μισιρλής, η κάθοδος πολλών ξένων εταιρειών στην Κύπρο, η έλευση μεγάλου αριθμού Ουκρανών και Ρώσων, η οποία εντάθηκε μετά την έναρξη του πολέμου καθώς και η αυξημένη, τα τελευταία χρόνια, αγοραστική δύναμη των συμπολιτών μας, ενίσχυσε τη ζήτηση για τα ακίνητα – κυρίως διαμερίσματα και γραφειακούς χώρους – δημιουργώντας νέες, μεγάλες, ευκαιρίες στο κυπριακό real estate. Ταυτόχρονα, όμως, το γεγονός αυτό άνοιξε περισσότερο τη ψαλίδα μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης, σε ένα περιβάλλον όπου οι συνθήκες δεν λειτουργούν ευνοϊκά στο κλείσιμο της ψαλίδας.

Αναφερόμενος στις σημερινές συνθήκες του τομέα ακινήτων, ο διευθυντής της Imperio έκανε λόγο για ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» που αποτελείται από τις πληθωριστικές πιέσεις, την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και τα ψηλά επιτόκια, τονίζοντας πως τα δεδομένα αυτά καθιστούν ασύμφορη τη κατασκευή νέων έργων. Στάθηκε, παράλληλα στην αστάθεια και αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο κλείσιμο της ρωσικής αγοράς, στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά της Covid-19 που επέβαλαν οι κινέζικες Αρχές, τα οποία έκλεισαν την αγορά της χώρας, καθώς και στις αυξήσεις των επιτοκίων, που δυσχεραίνουν τους ντόπιους να προχωρήσουν σε αγορά ακινήτων.

«Όλοι αυτοί οι παράγοντες προκαλούν αβεβαιότητα στους developers για την έναρξη νέων, μεγάλων έργων και ως αποτέλεσμα έχουν δημιουργηθεί πολύ δύσκολες συνθήκες στην αγορά ακινήτων» είπε, τονίζοντας ότι «αν επιθυμούμε τη χώρα μας ανταγωνιστική με υγιή οικονομία και συνθήκες πλήρους απασχόλησης, θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους να κλείσουμε τη ψαλίδα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης».

Ο κ. Μισιρλής υπέδειξε ότι χρειάζεται ο σχεδιασμός σωστής στεγαστικής πολιτικής και κάλεσε το κράτος να παράσχει κίνητρα, ώστε να κρατηθεί ζωντανό το όνειρο της απόκτησης ενός σπιτιού για τους Κύπριους. «Η ανάγκη αυτή είναι ακόμη πιο επιβεβλημένη τώρα που τα ενοίκια έχουν αυξηθεί», επεσήμανε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι πρέπει να δοθεί έμφαση και στην  αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις πόλεις με τη δημιουργία πάρκων, περισσότερων πολιτιστικών χώρων κ.α. Τέλος επικαλέστηκε παραδείγματα χωρών του εξωτερικού, λέγοντας ότι μπορούν να αξιοποιηθούν «και σίγουρα θα πετύχουμε πολλά».

Category: WORK

Tags:

Article by: Misirlis