misirlis, greeen real estate, cyprus, sunset gardens

Γ. Μισιρλης: «Η κυπριακη αγορα ακινητων γινεται πρασινη»

Την ώρα που στο εξωτερικό η βιωσιμότητα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά ενός ακινήτου, στην Κύπρο έχουν αρχίσει σιγά – σιγά να κάνουν την εμφάνισή τους αναπτύξεις με πράσινα χαρακτηριστικά, ακίνητα τα οποία κεντρίζουν το ενδιαφέρον των εδώ αγοραστών.

Σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο, ο Διευθυντής της Imperio και αναπληρωτής πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ανάπτυξης Γης, Γιάννης Μισιρλής, αναλύει τις τρεις πράσινες «τάσεις» που έχει μέχρι στιγμής υιοθετήσει το κυπριακό real estate, ενώ εξηγεί γιατί είναι σημαντικό ο τομέας των ακινήτων στην Κύπρο να στραφεί στη βιωσιμότητα.

Τι εννοούμε με τον όρο «αγορά πράσινων ακινήτων»;

Πρόκειται για ένα τμήμα της αγοράς, εκείνο που οι επαγγελματίες του κλάδου ανάπτυξης γης αποκαλούν «κτήρια υψηλής απόδοσης». Ένα πολύτιμο σύνολο περιουσιακών στοιχείων που θα πρέπει να εκτιμηθούν στη βάση των πολυάριθμων  ευεργετικών χαρακτηριστικών τους, όπως η ενεργειακή απόδοση, οι υγιέστεροι χώροι διαβίωσης και τα πιο ανθεκτικά συστήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας ανάπτυξης αποτελεί το Imperio House, το πιο ενεργειακό κτήριο γραφειακών χώρων στη Λεμεσό, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Το Imperio House, στο οποίο στεγάζονται και τα γραφεία της Imperio, αποτελεί μια καινοτόμο ανάπτυξη, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας αποτελεί το γεγονός ότι έχει τη δυνατότητα να παράγει περισσότερη ενέργεια απ’ ό,τι καταναλώνει, καλύπτοντας τις ενεργειακές της ανάγκες εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές.

Σε ποιο βαθμό η κυπριακή αγορά ακινήτων έχει ενσωματώσει πράσινα χαρακτηριστικά;

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι και στην κυπριακή αγορά ακινήτων έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους τάσεις προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας, είτε ακολουθώντας το παράδειγμα του εξωτερικού, είτε γιατί οι νέες συνθήκες το απαιτούν. Πρωτίστως, παρατηρείται μια επικέντρωση της αγοράς στην ενεργειακή απόδοση. Λόγω της αστάθειας των τιμών στην ενέργεια και της ενίσχυσης των κανονισμών για την ενεργειακή απόδοση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα ακίνητα που απαιτούν λιγότερη ενέργεια για να λειτουργήσουν, καθίστανται ολοένα και πιο ελκυστικά. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο τρόπος με τον οποίο η αγορά έχει αγκαλιάσει και ανταποκριθεί στο έργο Sunset Gardens, το πρώτο πράσινο οικιστικό gated-community της Λεμεσού. Μια άλλη πράσινη τάση που αναδύεται το τελευταίο διάστημα, είναι το ενδιαφέρον για την ανθεκτικότητα. Ακριβώς επειδή τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή είναι εντονότερα τα τελευταία χρόνια, οι αγοραστές σκέφτονται πλέον περισσότερο το πώς θα ανταποκριθεί η δική τους κατοικία σε απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες. Μια τρίτη τάση, είναι η ζήτηση από πλευράς αγοραστών για κατοικίες που προσφέρουν ανέσεις και χώρους πρασίνου. Γενικότερα, στο μυαλό του εν δυνάμει αγοραστή, τα πιο βιώσιμα και ανθεκτικά έργα είναι συνυφασμένα με την παροχή ενός ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Ποιοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι με τους οποίους επαγγελματίες ακινήτων, αγοραστές και ιδιοκτήτες μπορούν να μειώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα;

Πρωτίστως, θα πρέπει να στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είτε αυτό συνεπάγεται εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων στο σπίτι τους, είτε αγορά κατοικίας με μικρό ενεργειακό αποτύπωμα. Είναι, όμως, εξίσου σημαντικό να μιλάμε για τα θέματα αυτά και να αναζητούμε τις καλύτερες λύσεις. Εάν κάποιος αναζητεί πιο βιώσιμες επιλογές, είναι καλό να συζητήσει το θέμα με τον κτηματομεσίτη του ή με έναν επιχειρηματία ανάπτυξης γης, ο οποίος μπορεί να προσφέρει τέτοιες επιλογές. Αντίστοιχα, αν κάποιος ενδιαφέρεται για τα θέματα απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, θα πρέπει να συζητήσει με τον τραπεζίτη του, προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες σε σχέση με τις πολιτικές των τραπεζών για πράσινη χρηματοδότηση. Εάν όλοι συζητάμε ανοικτά αυτού του είδους τους προβληματισμούς μας, στέλνεται ταυτόχρονα και ένα μήνυμα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα ότι υπάρχει πραγματική ζήτηση για δράση σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Τότε, και μόνο τότε, θα καταφέρουμε να βάλουμε κι εμείς ως Κύπρος το λιθαράκι μας στην προσπάθεια αντιστροφής της καταστροφικής πορείας του πλανήτη και η αλλαγή που οραματιζόμαστε θα αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα.

 

Πηγή: Philenews

Category: WORK

Article by: Misirlis