misirlis, stockwatch, inbusiness, imperio, limassol, cyprus, realestate

Ουσιαστικη στηριξη απο την κυβερνηση ζητουν οι developers

Έντονος προβληματισμός επικρατεί ανάμεσα στους επαγγελματίες του κλάδου ακινήτων, διότι όπως υποστηρίζουν, από τη δέσμη μέτρων της κυβέρνησης απουσιάζει η ουσιαστική και άμεση στήριξη προς τον κλάδο, ο οποίος δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από την κρίση του κορωνοϊού.

Ο διευθυντής της Imperio και αναπληρωτής πρόεδρος του συνδέσμου επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και οικοδομών, Γιάννης Μισιρλής, σε δηλώσεις στη StockWatch ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή δεν δόθηκε ουσιαστική στήριξη στον κλάδο αλλά στους εργαζομένους οι οποίοι είναι μέρος του κλάδου μας.  Εντούτοις αναμένουμε πως θα δοθεί ουσιαστική στήριξη και προς τον κλάδο ακινήτων».

Σημείωσε ότι από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί, τα οποία ορθά εφαρμόζονται, πλήττονται σχεδόν 40.000 εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα.

Ο κ. Μισιρλής εξέφρασε επίσης αμφιβολία για το κατά πόσο τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση μπορούν να αξιοποιηθούν από τους επαγγελματίες ανάπτυξης γης επειδή δεν αφορούν το λεγόμενο project financing, υποδεικνύοντας ότι, αν και γενικά κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην εφαρμόζονται και στον κλάδο ακινήτων».

Όσον αφορά το μέτρο παραχώρησης κρατικών εγγυήσεων για καινούργια δάνεια εξέφρασε την εκτίμηση ότι «και γι’ αυτό το μέτρο υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην εφαρμόζεται λόγω της πρόνοιας ότι το δάνειο πρέπει να είναι ανάλογο του μισθολογίου».

Ανέφερε ότι το μισθολόγιο για τους επαγγελματίες ανάπτυξης γης είναι πολύ χαμηλό ενώ το κόστος κατασκευής των κτηρίων πολύ μεγάλο.  «Άρα δεν μας εξυπηρετεί ένα δάνειο για ένα μικρό μισθολόγιο».

Ο κ. Μισιρλής, ανέφερε επίσης ότι «σε 1-2 μήνες που ενδεχομένως θα περάσει η κρίση, η κυπριακή οικονομία θα έρθει αντιμέτωπη με αλυσιδωτά προβλήματα λόγω του ότι ήταν κλειστή για τρεις μήνες.  Οπότε εκεί είναι που θα κληθούμε όλοι να είμαστε γενναίοι στις όποιες αποφάσεις ώστε η ανάκαμψη να έρθει το συντομότερο δυνατόν».

Παρέθεσε επίσης κάποια μέτρα που αφορούν τον κλάδο όπως, φορολογικά κίνητρα μέσω των οποίων θα γίνουν πιο εύκολα επενδύσεις σε ακίνητα. Και τη διευθέτηση της στρέβλωσης που επικρατεί στα ενοίκια, όπως είπε.

Βραχυχρόνια τα μέτρα

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Δανός/BNP Paribas Real Estate Πάνος Δανός, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε ρηχά και βραχυχρόνια τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση τονίζοντας ότι, «αντιλαμβάνομαι ότι δεν μπορεί να δοθεί χρήμα γενικώς και αορίστως στην οικονομία, αλλά τουλάχιστον ας δοθεί άμεσα και στοχευμένα στην αγορά, στους εργοδότες και στους εργαζόμενους».

Εκτίμησε ακόμη ότι «τα ενοίκια θα πιεστούν λόγω της μειωμένης ρευστότητας, της αβεβαιότητας και της έλλειψης διάθεσης για ενοικίαση γραφείων, καταστημάτων αλλά και κατοικιών τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον. Η προβλεπόμενη ύφεση θα πιέσει και τα ενοίκια και γενικότερα τις τιμές των ακινήτων, με αποτέλεσμα να προκύψουν μειώσεις προσωπικού και μείωση της ζήτησης για επαγγελματικούς χώρους», επεσήμανε.

Τα ενοίκια θα πιεστούν προς τα κάτω

Πίεση των ενοικίων διαβλέπει και ο διευθυντής της FOX Smart Estate Agency και πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων Γιώργος Μουσκίδης, λέγοντας ότι «θα συγκρατηθούν οι τιμές των ενοικίων με ορατό το ενδεχόμενο να κινηθούν προς τα κάτω λόγω της μειωμένης ζήτησης.  Άρα να αναμένουμε ότι θα πιεστούν προς τα κάτω και οι τιμές».

Ειδικότερα, σχολιάζοντας τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, ο κ. Μουσκίδης είπε ότι «φαίνεται ότι είναι αρκετά ικανοποιητικά.  Εντούτοις το τι είναι σημαντικό και το τι όχι θα διαφανεί εκ των υστέρων, αν δηλαδή αντέξουν οι επιχειρήσεις και κρατήσουν και τους υπαλλήλους τους. Αν καταφέρουν να πληρώσουν τα έξοδα και τα ενοίκια τους, τότε μπορούμε να πούμε ότι όντως είναι ικανοποιητικά».

Παράλληλα εισηγήθηκε όπως η κυβέρνηση εξοικονομήσει πόρους από τομείς που υπάρχει σπατάλη ώστε να στηρίξει ακόμη περισσότερο την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Category: WORK

Tags:

Article by: Misirlis