Στο θέμα της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων τύπου AirBnB αφιέρωσε μέρος της ομιλίας του ο διευθυντής της Imperio Γιάννης Μισιρλής, από το βήμα του Economist στο Λονδίνο με θέμα, «Κύπρος-Ελλάδα-Ισραήλ: Ενισχύοντας τους Δεσμούς». Συγκεκριμένα, κατά την αρχική του τοποθέτηση, χαρακτήρισε τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ως μία ανερχόμενη τάση που σχετίζεται άμεσα με τον τομέα της φιλοξενίας. «Η καινοτομία του AirBnB προκαλεί θετικές αναταραχές στον τομέα αλλάζοντας τον κλάδο της φιλοξενίας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί τεράστια ζήτηση για ακίνητα», σημείωσε ο κύριος Μισιρλής.
Ως μία ευκαιρία που προέκυψε για πολλούς ιδιώτες να εμπορευματοποιήσουν μία ιδιωτική τους κατοικία, σχολίασε τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση τύπου AirBnB ο κύριος Μισιρλής, καθώς όπως είπε τα τελευταία χρόνια πολλά οικιστικά ακίνητα αγοράστηκαν και στη συνέχεια μετετράπηκαν σε ακίνητα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης, σημειώνοντας σημαντικά υψηλότερη απόδοση επένδυσης, συγκριτικά με τις μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις ακινήτων.
Ερωτηθείς για το εάν το AirBnB αποτελεί ευκαιρία ή απειλή για την κοινωνία, ο ιδρυτής της Imperio απάντησε: «Η βραχυπρόθεσμη ενοικίαση δεν είναι μία τάση που θα περάσει. Μπορεί να μας αρέσει ή όχι, μπορεί να την αγαπούμε ή και να την μισούμε, αλλά σίγουρα δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Θα μπορούσε να λειτουργεί είτε μέσω AirBnB είτε μέσω Booking.com ή οποιασδήποτε άλλης πλατφόρμας, δεν έχει σημασία. Αν οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις είναι αναγκαίες για την αγορά, δεν έχει σημασία μέσω ποιας πλατφόρμας θα διατίθενται, η αγορά θα βρει τρόπο να τις παρέχει. Συνεπώς, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτήν την ανάγκη. Αντίθετα, θα πρέπει να είμαστε 100% σίγουροι ότι αυτό γίνεται από τα κατάλληλα κανάλια κι ότι είναι 100% νόμιμο (και φορολογήσιμο, φυσικά).
Ξέρω ότι αυτή η μορφή ενοικίασης δεν είναι επιθυμητή από πολλούς στον τομέα της φιλοξενίας (επειδή επηρεάζει τη βάση του κλάδου), αλλά αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χαρακτηρίζεται ως φαινόμενο «αναταραχής» (disruptive, στα αγγλικά). Η βραχυπρόθεσμη μίσθωση οδηγεί τις μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, όμως αυτό θα συμβαίνει μέχρι η αγορά να αντιδράσει, παρέχοντας περισσότερες παροχές σε ακίνητα κατάλληλα για μακροπρόθεσμη μίσθωση.
Η παραπάνω δυναμική της αγοράς είναι ακριβώς ένας από τους κύριους λόγους για τη σημαντική αύξηση των ενοικίων σε αναπτυσσόμενες πόλεις όπως η Λεμεσός. Φυσικά, στο παραπάνω, θα πρέπει να προσθέσουμε την αύξηση των φοιτητικών εστιών, την περιορισμένη διάθεση ακινήτων τα τελευταία 5 χρόνια (ειδικά την περίοδο 2012-2015), την ύπαρξη (και κατάχρηση, σε ορισμένο βαθμό) της ετεροχρονισμένης νομοθεσίας του Ενοικιοστασίου κ.α., αλλά η βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτων είναι η κύρια αιτία».
Ο κύριος Μισιρλής ακόμη ρωτήθηκε από τους παρευρισκόμενους εάν ένας ευρύτερος περιορισμός στις αυξήσεις των ενοικίων στην αγορά της Λεμεσού (πέραν, δηλαδή, από τα ενοίκια στα ακίνητα που εμπίπτουν εντός του Ενοικιοστασίου) θα ήταν ένα αξιόπιστο μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αυξανόμενων ενοικίων. Εκείνος απάντησε: «Πολύς λόγος γίνεται σήμερα για τα επίπεδα των ενοικίων στη Λεμεσό, ωστόσο οποιοσδήποτε περιορισμός στις αυξήσεις ενοικίων θα ήταν ανούσιος αν οι Λεμεσιανοί δεν βρίσκουν κατοικία για να μείνουν επειδή απλά δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κατάλληλα ακίνητα. Οποιοσδήποτε περιορισμός στα ενοίκια θα οδηγούσε σε πτώση των επενδύσεων, αφού κανένας επενδυτής δεν θα ήθελε να επενδύσει σε ακίνητα τα οποία έχουν ήδη φτάσει στη κορυφή της απόδοσης τους. Η αύξηση της προσφοράς θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα των αρχών στη προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος των ενοικίων».
Ακόμη, πρόσθεσε: «Οποιοιδήποτε τοπικοί περιορισμοί στις αυξήσεις των ενοικίων επίσης θα είχαν τεράστιο αντίκτυπο στις πέριξ περιοχές. Με την ζήτηση (κατοικιών για ενοικίαση) να συνεχίζει να ξεπερνά την προσφορά, οι κάτοικοι θα έπρεπε να μετακομίσουν εκτός της πόλης (και μακριά από αστικά κέντρα) με αποτέλεσμα τα ενοίκια στα περίχωρα να αυξάνονταν περισσότερο, καθώς η ζήτηση θα μεγαλώνει (στα περίχωρα). Το μέτρο περιορισμού των ενοικίων (το οποίο έχει εφαρμοστεί σε ορισμένες Ευρωπαϊκές πόλεις, και έχει δαιμονοποιηθεί σε αρκετές από αυτές) δεν λειτουργεί, αντιθέτως παρακωλύει την προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος».
Ο κύριος Μισιρλής σημείωσε: «Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η αύξηση της προσφοράς κατάλληλων ακίνητων. Επίσης, πρέπει να διορθωθούν ετεροχρονισμένοι νόμοι όπως αυτός του Ενοικιοστασίου, που κάθε άλλο κάνει παρά να εξυπηρετεί την αγορά. Είναι τόσο ετεροχρονισμένος που, αυτή τη στιγμή, απλά προστατεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Γι’ αυτό τον λόγο, οδηγεί πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ήθελαν να διαθέσουν τα ακίνητα τους προς ενοικίαση, σε διάθεση προς βραχυπρόθεσμη μίσθωση μόνο, όπου ένας πιθανόν κακοπληρωτής ενοικιαστής δεν θα προστατεύεται από το Ενοικιοστάσιο».
Συμπεραίνοντας, ο κύριος Μισιρλής ανέφερε: «Άρα, η λύση στο θέμα των ενοικίων είναι σύνθετη, και συνδυάζει την ρύθμιση ετεροχρονισμένων νομοθεσιών και την αύξηση της προσφοράς κατάλληλων ακινήτων. Η τελευταία πρέπει να γίνει πολύ στρατηγικά και πολύ προσεκτικά ούτως ώστε να μην οδηγήσει σε υπερ-προσφορά».
Τέλος, σύμφωνα με τον κύριο Μισιρλή, στο φόρουμ του Economist στο Λονδίνο, για μια ακόμη χρονιά, ξένοι επενδυτές επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τον τομέα ακινήτων της χώρας μας, ο οποίος χρόνο με τον χρόνο βελτιώνεται.
Ο Γιάννης Μισιρλής είναι Διευθυντής της Imperio, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ανάπτυξης Γης, πρόεδρος της Επιτροπής Ακινήτων του ΚΕΒΕ, και μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΛ Λεμεσού.
Source: Philenews.com