misirlis, commercialproperty, residentialproperty, limassol, cyprus, realestate, simerini, akinita

Μισιρλης: Οι μεταβαλλομενες απαιτησεις των ακινητων

Υπάρχουν ήδη σημάδια ότι οι μεταβαλλόμενες συνήθειες στον τρόπο ζωής επηρεάζουν τον εμπορικό τομέα ακινήτων, και συγκεκριμένα τους γραφειακούς χώρους.

Οι ανάγκες στέγασης στη Λεμεσό αλλάζουν με τα αυξανόμενα επίπεδα ζήτησης ακινήτων και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αντί για το παραδοσιακό μοντέλο τού «αγοράζω και διατηρώ», οι ανάγκες στέγασης μετατοπίζονται προς έργα που σχεδιάζονται και χτίζονται για ενοικίαση και προορίζονται για μία συγκεκριμένη δημογραφική ομάδα που βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο στάδιο της ζωής, σύμφωνα με τον Γιάννη Μισιρλή, διευθυντή της Imperio, που προσθέτει ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης αλλάζουν για να υποστηρίξουν αυτούς τους τύπους έργων και αυτό πρέπει να οδηγήσει τους επενδυτές να εξετάσουν νέους τρόπους πρόσβασης στην αγορά ακινήτων.

Ο κ. Μισιρλής λέει: «Για πολλά χρόνια, η τυπική προσέγγιση επένδυσης σε ακίνητα ήταν μέσω μακροπρόθεσμων επενδύσεων με ‘αγορά και διατήρηση’ (κάποιος αγόραζε ένα διαμέρισμα, το κρατούσε για 10 χρόνια, αυξάνοντας έτσι την αξία της επένδυσής του). Ενώ αυτή η παραδοσιακή προσέγγιση έχει λειτουργήσει καλά για πολλούς επενδυτές σε άλλες εποχές, σήμερα, βλέποντας την αγορά ακινήτων να έχει αυξανόμενες τάσεις τόσο στον οικιστικό όσο και στον εμπορικό τομέα, σημαίνει ότι οι ευκαιρίες κεφαλαιακής αύξησης είναι μεν εφικτές αλλά σίγουρα πιο περιορισμένες απ’ ό,τι στο πιο πρόσφατο παρελθόν.

Αντ’ αυτού, οι επενδυτές θα πρέπει να προσπαθούν να διαχειρίζονται τα ακίνητά τους μέσω πιο βραχυπρόθεσμων δανειακών ευκαιριών, που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε έργα σε συγκεκριμένες περιοχές, τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα για μεγαλύτερης διάρκειας μακροπρόθεσμες ανταμοιβές».

Υπάρχουν ήδη σημάδια ότι οι μεταβαλλόμενες συνήθειες στον τρόπο ζωής επηρεάζουν τον εμπορικό τομέα ακινήτων, και συγκεκριμένα τους γραφειακούς χώρους. Η διεθνής αγορά γραφείων σημείωσε μία ραγδαία ανάπτυξη σε γραφεία εξυπηρέτησης και παροχής κοινόχρηστων χώρων εργασίας πρόσφατα, τονίζοντας την αυξανόμενη ζήτηση γιε ευέλικτη μίσθωση ακινήτων. Αυτή η τάση πρόκειται να έρθει και στην Κύπρο στο κοντινό μέλλον.

Πολλές νέες μισθώσεις (ή ενοικιάσεις) περιλαμβάνουν ρήτρες τερματισμού σε τακτά χρονικά διαστήματα, ένα άλλο σημάδι της ανάγκης των ενοικιαστών για αυξημένη ευελιξία. Η ζήτηση για εμπορικά ακίνητα (καταστήματα) έχει πληγεί περισσότερο, δεδομένης της πτωτικής πορείας του κέντρου της πόλης και της μετάβασης στο διαδικτυακό λιανικό εμπόριο και τα εμπορικά πολυκαταστήματα (malls). Ενώ και ο οικιστικός και ο εμπορικός τομέας ακινήτων διανύουν μία περίοδο σημαντικών αλλαγών, εμφανίζονται νέες επενδυτικές ευκαιρίες καθώς οι επαγγελματίες του κλάδου προσαρμόζουν τις προσφορές των προϊόντων τους ώστε να καλύψουν τις εξελισσόμενες οικονομικές συνθήκες και τρόπους ζωής.

Σχετικά με τις παγκόσμιες τάσεις για «ακίνητα συμβίωσης» (τα co-living & co-working) και τα οφέλη τους τόσο για τα άτομα όσο και για την κοινότητα, ο κ. Μισιρλής προσθέτει:

«Αυτού του είδους έργα εξυπηρετούν τους νέους επαγγελματίες που έχουν πιο κινητικό τρόπο ζωής. Προσφέρουν την άνεση του κόστους ‘όλα πληρωμένα’ (all inclusive), καλύπτοντας ενοίκιο και λογαριασμούς καθώς και υπηρεσίες όπως καθαρισμό, γυμναστήριο, room-service κ.λπ. Αυτή η αγορά είναι ακόμα πιο αναπτυγμένη στις ΗΠΑ (ιδιαίτερα Νέα Υόρκη & Καλιφόρνια), στο Λονδίνο, και θα ανέμενα ότι θα γίνει και ιδιαίτερα δημοφιλής και στην Κύπρο στο σύντομο μέλλον».

Πώς μπορούν να επωφεληθούν οι επενδυτές;

Ο κ. Μισιρλής καταλήγει στο συμπέρασμα: «Οι επενδυτές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους έργα με σκοπό την ενοικίαση, τα οποία προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με κυβερνητικά ή εταιρικά ομόλογα – συνήθως μεταξύ 5% και 8% ετησίως χωρίς τέλη. Με τις τράπεζες να είναι διστακτικές να δανείσουν μετά την πρόσφατη οικονομική κρίση, αυτός ο τομέας της αγοράς παρουσιάζει μία ενδιαφέρουσα ευκαιρία και για τους επαγγελματίες του κλάδου που ψάχνουν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από ένα ευρύ φάσμα πηγών».

* Διευθυντής της Imperio, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ανάπτυξης Γης, πρόεδρος της Επιτροπής Ακινήτων του ΚΕΒΕ, και μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΛ Λεμεσού.

Source: Simerini.sigmalive.com

Category: WORK

Tags:

Article by: Misirlis