bestinvest, misirlis, real estate, green finance, game changer, sustainability

Real Estate: Game changer οι πρασινες χρηματοδοτησεις

H κλιματική αλλαγή και ο καθορισμός στόχων, σε παγκόσμιο επίπεδο, για ένα μέλλον με ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα, καθιστούν πιο αναγκαία από ποτέ την ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον κτιρίων. Στην Κύπρο έχουν γίνει κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο τον game changer προς τη βιωσιμότητα, θα αποτελέσουν οι πράσινες χρηματοδοτήσεις.

Την πιο πάνω θέση διατύπωσε ο διευθυντής της Imperio, Γιάννης Μισιρλής στο πλαίσιο του Best Invest Conference, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 17 – 18 Οκτωβρίου, στη Λεμεσό.

Υπογραμμίζοντας τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το real estate στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Μισιρλής αναφέρθηκε εκτενώς στην αδήριτη ανάγκη τα τραπεζικά ιδρύματα να αναπτύξουν πράσινα σχέδια χρηματοδότησης αγοραστών ακινήτων (πράσινα στεγαστικά δάνεια). «Η Κύπρος», τόνισε, «συγκαταλέγεται μεταξύ ενός μικρού αριθμού χωρών, στις οποίες η χρηματοδότηση ενός συμβατικού κτιρίου παραμένει ακόμα η ίδια με αυτήν ενός πράσινου κτιρίου».

Σύμφωνα με τον κ. Μισιρλή, ένα πρώτο βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση έγινε από την Ελληνική Τράπεζα, η οποία παραχωρεί στεγαστικό δάνειο με έκπτωση 0.1% στο επιτόκιο για κατοικίες, οι οποίες διαθέτουν πράσινα χαρακτηριστικά. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι εκπτώσεις που παραχωρούνται σε άλλες χώρες είναι κατά πολύ μεγαλύτερες (αγγίζουν μέχρι και το 1%), γι’ αυτό και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγή των όρων που αφορούν τις χρηματοδοτήσεις πράσινων κτιρίων, ώστε να καταστεί εφικτό για τα τραπεζικά ιδρύματα να μεταφέρουν την έκπτωση στους δανειολήπτες-αγοραστές.

Ο Διευθυντής της Imperio ανέφερε πως κατά κανόνα η οποιαδήποτε χρηματοδότηση ενδεχομένως να ενέχει κάποιο ρίσκο για τα τραπεζικά ιδρύματα. Ωστόσο, πρόσθεσε, κάθε τράπεζα, πριν προχωρήσει σε χρηματοδότηση, αντισταθμίζει τον πιστωτικό κίνδυνο που ενδέχεται να προκύψει, εκτιμώντας τις πιθανές μελλοντικές ζημιές και σχηματίζοντας τις αντίστοιχες προβλέψεις. «Είναι ακριβώς εδώ που θα πρέπει να εγκύψει η Κεντρική Τράπεζα, παραχωρώντας προς τα τραπεζικά ιδρύματα κάποιου είδους έκπτωση (στις προβλέψεις), η οποία θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για την παραχώρηση στεγαστικών δανείων πράσινων κατοικιών», τόνισε ο κ. Μισιρλής, προσθέτοντας πως «όταν η ίδια η αγορά και οι διάφοροι stakeholders κατευθύνουν τη ζήτηση στις πράσινες κατοικίες, τότε και η πλευρά της προσφοράς δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ανταποκριθεί αναλόγως».

Κι άλλα μέτρα

Ο κ. Μισιρλής σημείωσε επιπρόσθετα ότι η στροφή προς τα πράσινα κτίρια προϋποθέτει την θέσπιση ξεκάθαρων και διαφανών κριτηρίων από την πλευρά του κράτους, για το τι εστί πράσινη ανάπτυξη. Εξαιρετικής σημασίας, όπως είπε, είναι και η υιοθέτηση και εφαρμογή μηχανισμών αναφοράς και ελέγχου «ώστε να γνωρίζουμε πως ό,τι υποσχόμαστε το εκπληρώνουμε στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων που ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα για τις πράσινες αναπτύξεις».

Έμφαση έδωσε και στην ανάγκη μετάβασης των υφιστάμενων κτιρίων στην πράσινη ανάπτυξη καθώς η πλειονότητα των κτιρίων που θα αποτελέσουν το δομημένο περιβάλλον του μέλλοντος έχουν ήδη κατασκευαστεί. «Ως εκ τούτου, πέραν από τις μελλοντικές κατασκευές, θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στην ενεργειακή αναβάθμιση παλαιότερων κτιρίων. Φυσικά, αυτή η διαδικασία συνεπάγεται επιπλέον κόστος για το κράτος, αλλά τα μακροπρόθεσμα οφέλη –οικονομικά και μη– είναι πολύ μεγαλύτερα», τόνισε.

Γιατί πράσινες αναπτύξεις

Αναλύοντας τα οφέλη που προκύπτουν από τις πράσινες αναπτύξεις, ο κ. Μισιρλής αναφέρθηκε στη μείωση των ρύπων και του λειτουργικού κόστους, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των κινδύνων, στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων αλλά και στην υψηλή ποιότητα ζωής που προσφέρουν αυτά τα κτήρια σε ενοίκους και εργαζομένους.

Μνεία έκανε και για την αγορά επαγγελματικών χώρων (γραφείων) επικαλούμενος διάφορες έρευνες που δεικνύουν το όφελος από την εργασία σε πράσινα γραφεία. Πιο συγκεκριμένα:

  • Έρευνα κατέδειξε ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, ειδικά οι Millennials, θέλουν να εργαστούν σε εταιρείες που εφαρμόζουν πολιτικές κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης.
  • Σύμφωνα με το Δείκτη Αειφόρου Εργασιακού Περιβάλλοντος η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα και η βιωσιμότητα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη μελλοντική επιτυχία των χώρων εργασίας. Ο έξυπνος σχεδιασμός φωτισμού, οι αυτοματισμοί, η θερμική άνεση (thermal comfort), ο καλύτερος αερισμός και η εκμηδένιση του θορύβου (noise cancellation) συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και στη διατήρηση του εργατικού δυναμικού.
  • Έρευνα της Deutsche Bank δείχνει ότι οι εταιρείες με υψηλές επιδόσεις στην υιοθέτηση κριτηρίων ESG (Environmental, Social, Governance) απολαμβάνουν χαμηλότερο κόστος δανεισμού και μετοχών και ξεπερνούν την υπόλοιπη αγορά, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Τόνισε, περαιτέρω, ότι η εφαρμογή της πράσινης χρηματοδότησης θα επιφέρει καλύτερους όρους δανεισμού για πράσινες αναπτύξεις. Επιπλέον, τα πράσινα κτίρια θα είναι πιο ελκυστικά τόσο για τους αγοραστές όσο και για τους ενοικιαστές, γεγονός που θα «εγκλωβίσει» πολλά καινούργια συμβατικά κτίρια.

Καταλήγοντας ο κ. Μισιρλής ανάδειξε πως η υιοθέτηση βιώσιμων και πράσινων πρακτικών στο σχεδιασμό και την κατασκευή κτιρίων είναι αναμφίβολα μια επωφελής επένδυση, τόσο για τον κατασκευαστή όσο και για τον χρήστη, καθώς μπορεί να αποφέρει οικονομικά οφέλη πολλαπλάσια του αρχικού κόστους.

 

Πηγή: Economy Today

Category: WORK

Tags:

Article by: Misirlis