ym-limassol2

InBusiness – Σπανε τα ρεκορ τα ακινητα σε Λεμεσο και Παφο

Τον καλύτερο Μάρτιο των τελευταίων έξι ετών σημείωσε η αγορά ακινήτων τον φετινό Μάρτιο, με τα πωλητήρια έγγραφα να κινούνται στα ίδια επίπεδα που βρίσκονταν πριν την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης. Την ίδια ώρα, οι παράγοντες της αγοράς ευελπιστούν ότι η σταδιακή άνοδος θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του 2017, στο τέλος του οποίου οι πωλήσεις ακινήτων αναμένεται να είναι σημαντικά αυξημένες.

Σημειώνεται ότι τα πωλητήρια έγγραφα που κατατέθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2017 στα επαρχιακά κτηματολογικά γραφεία ανήλθαν στα 1.505 έναντι 1.367 την αντίστοιχη περσινή τριμηνία, καταγράφοντας αύξηση σε ποσοστό 10%, ενώ μόνο για τον Μάρτιο η αύξηση διαμορφώθηκε στο 16%, με τα πωλητήρια έγγραφα να ανέρχονται στα 626 σε σύγκριση με 539 τον αντίστοιχο μήνα της περσινής χρονιάς.

marios

Τη μερίδα του λέοντος είχε και πάλι η Λεμεσός, με 541 πωλήσεις την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2017 σε σχέση με 468 την αντίστοιχη περίοδο του 2016, σημειώνοντας αύξηση 16%. Τον φετινό Μάρτιο τα πωλητήρια έγγραφα στη Λεμεσό αυξήθηκαν κατά 18%, φτάνοντας στα 232 σε σύγκριση με 197 τον περσινό Μάρτιο.

Η μεγαλύτερη αύξηση για την πρώτη τριμηνία του 2017 καταγράφηκε στην επαρχία Πάφου, στην οποία οι πωλήσεις ακινήτων ανήλθαν στις 345 έναντι 287 την πρώτη τριμηνία του 2016, σημειώνοντας άνοδο 20%. Ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η αύξηση (53%) για τον Μάρτιο, με 162 πωλητήρια έγγραφα έναντι 106 τον Μάρτιο του 2016.

Ακολούθησε η Λάρνακα με 315 πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με 307 το αντίστοιχο τρίμηνο του περασμένου έτους και την αύξηση να φτάνει το 3%, την ώρα που στη Λευκωσία τα πωλητήρια έγγραφα αυξήθηκαν κατά 4%, φτάνοντας στα 224 έναντι 215 το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Η μοναδική επαρχία, στην οποία καταγράφηκε μείωση σε ποσοστό 11% ήταν η Αμμόχωστος, με 80 πωλητήρια έγγραφα την πρώτη τριμηνία του 2017 σε σχέση με 90 την αντίστοιχη περσινή τριμηνία.

Μουσκίδης: Αναθέρμανση, όχι φούσκα
Αναμενόμενη και υγιή χαρακτηρίζει την αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ), Γιώργος Μουσκίδης, εξηγώντας ότι σε περίπτωση που συνεχίζεται να καταγράφεται 10% αύξηση κάθε μήνα μέχρι το τέλος της χρονιάς, τότε το 2017 θα ολοκληρωθεί με 700 περίπου περισσότερες πωλήσεις σε σχέση με το 2016.

Σημειώνοντας ότι ο επιθυμητός μέσος όρος ετήσιων πωλήσεων ανέρχεται στις 10.000-12.000 και ότι η αγορά ακινήτων χρειάζεται αρκετή δουλειά προκειμένου να φτάσει τον συγκεκριμένο στόχο, εντούτοις τονίζει ότι «είναι προτιμότερη η ήπια αύξηση, καθώς οποιαδήποτε νέα φούσκα θα δημιουργούσε και πάλι αναταραχή στην αγορά».

Την ίδια ώρα, μία στις τέσσερις πωλήσεις φαίνεται να γίνεται από ξένους, με τους Ρώσους να δείχνουν την προτίμησή τους στη Λεμεσό, τους Κινέζους στην Πάφο και τους Λιβανέζους στη Λάρνακα.

Παρόλο δεν είναι γνωστή η αξία κάθε αγοράς, ωστόσο οι ξένοι αγοραστές επιλέγουν συνήθως ακριβότερα ακίνητα από τους Κύπριους, καθώς επωφελούμενοι από τα κίνητρα της κυβέρνησης, καλούνται να προβούν σε αγοράς αξίας εκατ. ευρώ προκειμένου να εξασφαλίσουν διαβατήριο και άδεια μόνιμης παραμονής.

Μισιρλής: Εύσημα από ΔΝΤ
Αναμενόμενες χαρακτηρίζει τις ανοδικές τάσεις του τομέα των ακινήτων και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδόμων, Γιάννης Μισιρλής, σημειώνοντας ότι την ιδιαίτερη δυναμική της διατηρεί η Λεμεσός.

«Το πρώτο τρίμηνο του 2017 συνεχίστηκε η ανοδική τάση στην αγορά ακινήτων της Λεμεσού, ενώ όσο πληθαίνουν τα εντυπωσιακά έργα ανάπτυξης και εμπλουτίζονται οι υποδομές, τόσο πιο ελκυστική θα γίνεται η πόλη ως προορισμός επενδύσεων», τονίζει σε δηλώσεις του στο InBusinessNews.

Τη συμβολή της αγοράς ακινήτων στην προσπάθεια ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας αναγνώρισε κλιμάκιο του ΔΝΤ, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδόμων. Κατά τη συνάντηση οι Τροϊκανοί, οι οποίοι ήταν ενήμεροι για τους δείκτες και τα στοιχεία που καταδεικνύουν την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων, απέδωσαν τα εύσημα στην Κύπρο για τη σημαντική αύξηση των πωλήσεων, δηλώνοντας εντυπωσιασμένοι με τη δυναμική του κλάδου.

Όπως αναφέρει ο κ. Μισιρλής, «το κλιμάκιο του ΔΝΤ συμφώνησε ότι ο τομέας των ακινήτων αποτελεί λύση και όχι μέρος των οικονομικών προβλημάτων, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη αύξηση στεγαστικών δανείων με στόχο τόνωση της εγχώριας αγοράς».

Αρκετή συζήτηση έγινε επίσης για τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν με απώτερο σκοπό την διόρθωση των πάγιων θεμάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, έτσι ώστε οι επαγγελματίες να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται πιο σύντομα στις αλλαγές στη ζήτηση.

Source: InBusiness

Category: WORK

Tags:

Article by: Yiannis Misirlis