cache_876x3000_Analog_medium_202251_232910_18122018

InBusiness: Το 2019 το The Icon θα κυριαρχει στον ουρανο

Παρόλο που το The Icon θα παραδοθεί το 2020, εντούτοις η επόμενη χρονιά θα δει το εντυπωσιακό έργο να κυριαρχεί στον ουρανό με την ολοκλήρωση του σκελετού του κτηρίου, τονίζει ο Διευθυντής της Imperio και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Γιάννης Μισιρλής.

Μιλώντας στο InBusinessNews αναλύει γιατί πλέον είναι ορατό σε όλους το γεγονός ότι, ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου, οι προοπτικές του τομέα των ακινήτων, αλλά και της οικονομίας γενικότερα είναι τόσο θετικές.
Παράλληλα, εκφράζει την άποψη ότι οι πωλήσεις των high-end ακινήτων απασχολούν την κοινή γνώμη περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε, σημειώνοντας ότι και το 2019 ο εν λόγω τομέας θα συνεχίσει να απασχολεί τους ξένους επενδυτές, τις ξένες και τοπικές εταιρείες ανάπτυξης γης και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Πώς αναμένετε να κινηθεί η αγορά των ακινήτων κατά το 2019; Ποιες οι σημαντικές τάσεις / γεγονότα / εξελίξεις που θα πρέπει να παρακολουθούμε / να προσέξουμε τη νέα χρονιά; 
Το 2018 ήταν μια σχετικά καλή χρονιά για τον τομέα των ακινήτων στην Κύπρο, με αύξηση στον όγκο συναλλαγών της τάξης του 17%, και με μια μικρή αύξηση στις αξίες της τάξης του 3-4%. Σύμφωνα με τα πιο πάνω στοιχεία και σε συνδυασμό με τα πολύ χαμηλά επιτόκια και την πολύ μικρή μόχλευση, δηλαδή τον δανεισμό από τράπεζες, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κλάδο, είναι πολύ εύκολο κάποιος να συμπεράνει ότι ο κλάδος των ακινήτων στηρίζεται, αυτή τη στιγμή, σε πολύ γερά θεμέλια.

Ακόμα, εάν προσθέσουμε τους δείκτες της οικονομίας που σίγουρα επηρεάζουν τους αγοραστές και επενδυτές ακινήτων (και την ψυχολογία τους), όπως είναι ο ψηλός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, ο χαμηλός πληθωρισμός, ο πολύ καλός ρυθμός μείωσης της ανεργίας και οι προοπτικές πλήρης απασχόλησης μέχρι το 2020, οι απανωτές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από οίκους αξιολόγησής, ο δανεισμός με πλεονεκτικούς όρους από τις ξένες αγορές, οι συνεχόμενες επιτυχημένες χρονιές του τουρισμού και η εντυπωσιακή πορεία του τομέα των Funds στην Κύπρο, θα είναι πλέον ορατό σε όλους το γεγονός ότι, ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου, οι προοπτικές του τομέα των ακινήτων, αλλά και της οικονομίας γενικότερα είναι τόσο θετικές.

Αλλά επειδή δεν υπάρχουμε μόνοι μας, πρέπει κανείς να παρακολουθεί και τις παγκόσμιες εξελίξεις. Στον τομέα της γεωπολιτικής, με την αστάθεια που επικρατεί στη γύρω περιοχή (βλέπε Μέση Ανατολή, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, κτλ.), η Κύπρος παραμένει μια όαση σε περιοχή απρόβλεπτων εξελίξεων. Οι επενδυτές από τις πιο πάνω χώρες (Μέσης Ανατολής και Αραβικού Κόλπου) απαρτίζουν περίπου το 30% των ξένων επενδυτών, και αναμένουμε το ίδιο ή και αυξημένο ενδιαφέρον για τη χρονιά που μας έρχεται.

Η Ρωσία αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη ξένη αγορά επενδυτών για την Κύπρο, με ένα μερίδιο αγοράς που κυμαίνεται στο 35%. Οι πολιτικές εξελίξεις εκεί είναι επίσης απρόβλεπτες (βλέπε κυρώσεις, Ουκρανία, κτλ.). Έχοντας για οδηγό το παρελθόν, όπου είδαμε ότι κάθε φορά που οι πολιτικές εξελίξεις στη Ρωσία γίνονται χειρότερες, τόσο αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον των Ρώσων για την Κύπρο, θα αναμέναμε επίσης το ίδιο ή αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Ρωσία.

Οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές εξελίξεις, με την σταδιακή άνοδο των επιτοκίων, αλλά και τις μικρές πλέον αποδόσεις των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια, αναμένεται να οδηγήσουν περισσότερο κόσμο και περισσότερους επενδυτές στον χώρο των ακινήτων, ψάχνοντας για αξιόπιστες λύσεις επένδυσης με ικανοποιητικές αποδόσεις.

Οι θετικές προοπτικές του κλάδου και της οικονομίας που προανέφερα γίνονται εύκολα γνωστές στους επενδυτές ακινήτων ανά το παγκόσμιο. Αυτό δημιουργεί ευκαιρίες προσέλκυσης ξένων επενδυτών από τρίτες χώρες, κυρίως από χώρες της Ασίας, αλλά και από τις ΗΠΑ. Επίσης, για πρώτη φορά υπάρχουν οι προοπτικές προσέλκυσης θεσμικών επενδυτών από το εξωτερικό, με σκοπό την επένδυση σημαντικών ποσών σε μεγάλα έργα και έργα υποδομής.

Πόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε high-end ακίνητα από ξένους στην Κύπρο; Από ποιες χώρες προέρχεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον;
Ο τομέας των high-end ακινήτων της Κύπρου θα συνεχίσει και στη νέα χρονιά να απασχολεί τους ξένους επενδυτές, τις ξένες και τοπικές εταιρείες ανάπτυξης γης και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αν δούμε όμως προσεκτικά τους αριθμούς, σύμφωνα με μελέτη της PwC για τον τομέα των ακινήτων, οι πωλήσεις  high-end ακινήτων κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018, δηλαδή το τελευταίο εξάμηνο για το οποίο έχουμε στοιχεία, ήταν 133 ακίνητα (για τη Λεμεσό) σε σύνολο πωλήσεων 2,500. Το ποσοστό αυτό της τάξης του 5% είναι σχετικά μικρό, και επομένως, προσωπική μου άποψη είναι ότι οι πωλήσεις high-end ακινήτων απασχολούν την κοινή γνώμη περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε.

Φυσικά, τα έργα αυτά είναι εντυπωσιακά και επιβλητικά, άρα ίσως και να δικαιολογείται το ενδιαφέρον πολλών για την σωστή ολοκλήρωσή τους.

Τι να αναμένουμε για τον όμιλό σας; το 2019; Ποιοι οι στόχοι σας;
Στην Imperio βλέπουμε με ιδιαίτερη αισιοδοξία το 2019. Προσβλέπουμε με ανυπομονησία την πρόοδο των εργασιών στο εντυπωσιακό The Icon 21-ορόφων στη Λεμεσό, γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για ένα από τα πιο αξιόλογα έργα που θα κοσμούν την ακτογραμμή της Λεμεσού για τις επόμενες δεκαετίες.

Παρόλο που η παράδοση του The Icon είναι προγραμματισμένη για το 2020, η επόμενη χρονιά θα το δει να κυριαρχεί στον ουρανό με την ολοκλήρωση του σκελετού του κτιρίου.

Πέραν του The Icon, προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση άλλων μικρότερων έργων, αλλά και στην εισαγωγή στην αγορά νέων αναπτύξεων που θα αποτείνονται τόσο στη ξένη όσο και την τοπική αγορά.

Category: WORK

Tags:

Article by: Yiannis Misirlis