ym3

Παραθέτω την πρόσφατη συνένευξη μου στο οικονομικό περιοδικό Capital Today

————————————————————————————————

6:15

Συνηθίζει να ξυπνά στις 6:15 το πρωί. Ακολουθεί ένας καφές espresso και ανάγνωση των επικεφαλίδων των διεθνών εφημερίδων από το κινητό του τηλέφωνο για γρήγορη ενημέρωση σε θέματα επικαιρότητας.

6:30

Μετά τον πρωινό καφέ ακολουθεί γυμναστική. Στις 6:30 βρίσκεται ήδη στην παραλία. Συνηθίζει να τρέχει περίπου 5 χιλιόμετρα καθημερινά και να κολυμπά για περίπου μισή ώρα απολαμβάνοντας τα οφέλη και τη μαγεία της θάλασσας. «Η ενασχόληση μου με τη θάλασσα με γεμίζει ενέργεια για το υπόλοιπο της μέρας», σχολιάζει.

ym1

7:30

Γύρω στις 7:30 κατευθύνεται προς το σπίτι του. Ετοιμάζεται για το γραφείο και αναλαμβάνει να μεταφέρει στο σχολείο το μεγάλο του γιό Γιώργο-που είναι σήμερα οκτώ ετών. Το μικρότερο γιό του, τον Νίκο, τεσσάρων ετών, τον πηγαίνει στο σχολείο η μητέρα του κα. Ινώ Μισιρλή.

8:15

Από το σχολείο η διαδρομή οδηγεί στα γραφεία της Imperio. Αφιερώνει καθημερινά τουλάχιστον 20 λεπτά για να διαβάσει και να απαντήσει emails, αφού αρκετά μπορεί να έχουν σταλεί κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω της διαφοράς ώρας με τις άλλες χώρες που δραστηριοποιείται.

9:00

Η ημερήσια ατζέντα του περιλαμβάνει συσκέψεις με τους συνεργάτες του, συναντήσεις με πελάτες, ανάλυση δεδομένων και προγραμματισμό των επόμενων ημερών. Λόγω των διεθνών δραστηριοτήτων της εταιρείας αρκετός χρόνος κατανέμεται μεταξύ conference calls και skype calls. Ιεραρχεί στα ψηλά θέματα επικοινωνίας και επαφών με τους συνεργάτες του και το υπογραμμίζει δανειζόμενος μια ρήση του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Γούντιν Άλεν: «Εάν το 80% της επιτυχίας είναι να κάνεις φιγούρα, τότε το 80% της δημιουργίας και της διατήρησης των σχέσεων είναι να παραμένεις σε επαφή». Όπως εξηγεί, «email-τηλέφωνο-συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο».

ym5

13:00

Η μέρα προχωρά, είναι ήδη μεσημέρι. Αναλαμβάνει να παραλάβει από το σχολείο τον μικρό Νίκο ώστε όλοι να γευματίσουν οικογενειακώς. Ακολούθως γονείς και παιδιά θα ακολουθήσουν το καθημερινό τους πρόγραμμα. «Ταξιδεύω πολύ συχνά με αποτέλεσμα να στερούμαι την οικογένεια μου και αυτή εμένα. Φροντίζω όταν είμαι στην Κύπρο να περνώ όσο περισσότερο χρόνο μαζί τους», μας αναφέρει.

15:00

Τις απογευματινές ώρες θα αφιερώσει περισσότερο χρόνο για τους συνεργάτες του στο Λονδίνο, αφού ευνοεί η διαφορά ώρας μεταξύ των δυο χωρών. Επιπρόσθετα, οι απογευματινές δραστηριότητες περιλαμβάνουν ραντεβού εκτός γραφείου και επιμέρους συσκέψεις.

17:30

Το απόγευμα και αφού μειωθούν κάπως οι ρυθμοί στο γραφείο, συνήθως συναντάται με τον αδερφό του κ. Αντώνη Μισιρλή, διευθυντή στην Imperio για αναδιοργάνωση, ανταλλαγή απόψεων και καταρτισμό μακροπρόθεσμων πλάνων. Εκτός από τον αδερφό του Αντώνη, στην εταιρεία εργάζεται και η μικρότερη αδερφή του κα. Έλις Μισιρλή στη θέση της Creative Director.

ym4

19:00

Με την ολοκλήρωση μιας πολύ γεμάτης μέρας, φθάνει στο σπίτι του γύρω στις επτά το βράδυ. Επιδιώκει πάντα να βρίσκεται σπίτι τη συγκεκριμένη ώρα για να αφιερώσει χρόνο στα παιδιά του τα οποία ολοκληρώνουν και τα ίδια τις δραστηριότητες τους. Φροντιστήρια, αθλητισμός, συναντήσεις με φίλους. Πατέρας και γιοί, λόγω της κοινής τους αγάπης για τον αθλητισμό, θα παίξουν μαζί ποδόσφαιρο, τένις ή θα πάνε για κολύμπι. «Τους ενθουσιάζει οτιδήποτε έχει δράση», μας λέει με χαμόγελο. Τι κι’ αν όμως οι τρεις άνδρες του σπιτιού έχουν να κάνουν πολλά μαζί; Μεγάλη αδυναμία τους, όπως μας λέει, είναι η μαμά τους Ινώ!

21:00

Τα περισσότερα βράδια του ζεύγους συνεπάγονται με αρκετές επαγγελματικές, κοινωνικές και άλλες υποχρεώσεις παρόλο που προσπαθούν να υπάρχει μια ισορροπία. Τα Σαββατοκύριακα τα αφιερώνουν ωστόσο αποκλειστικά στην οικογένεια και σε φίλους, ενώ τα πρωινά του Σαββάτου τα παιδιά θα περάσουν χρόνο μαζί με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους. Σε ό,τι αφορά τις καθημερινές, προσπαθεί να πηγαίνει για ύπνο λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΝΩ

Η ανασκόπηση του 24ωρου του νεαρού επιχειρηματία, κατευθύνει στη συζήτηση μας σε άλλες πτυχές της ζωής του ιδίου και της οικογένειας του. Μαθαίνουμε ότι με τη σύζυγο του γνωρίζονται από τον καιρό του σχολείου. Η γνωριμία αυτή εξελίσσεται αργότερα σε ένα δυνατό έρωτα αποδίδοντας καρπούς. Τα δύο τους παιδιά Γιώργο και Νίκο.

ΑΝΤΡΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ…

Με τον Γιώργο και τον Νίκο, τα κοινά στοιχεία είναι πολλά! Η αγάπη του κ. Μισιρλή για το ποδόσφαιρο και την ομάδα του Ανόρθωση, εξελίσσεται σε μια οικογενειακή παράδοση. Όταν οι συγκυρίες το ευνοούν, ολόκληρη η οικογένεια Μισιρλή, απολαμβάνει και στηρίζει χωρίς άγχος την ομάδα της. Πρόκειται για μια δυνατή πεντάδα, τριών γενεών αποτελούμενοι από τον παππού Γιώργο, τα αδέρφια Γιάννη και Αντώνη και τα παιδιά Γιώργο και Νίκο. «Τρεις γενεές μαζί», σχολιάζει.

ΒΙΟ:

ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΠΟΛΗ: Μόσχα. Κάθε ταξίδι συνοδεύεται σχεδόν πάντα από επαγγελματική επιτυχία.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ: Ο «Μικρός Πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Το διάβασε σε τρεις γλώσσες. Τα τελευταία χρόνια έχει διαβάσει πολλά βιβλία για την οικονομική κρίση 2007-2008 στην Αμερική και άλλες χώρες της Ευρώπης.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ: Παλαιότερα άκουγε περισσότερο ροκ, ενώ είχε ως αγαπημένο συγκρότημα τους Metallica.

ΕΥΤΥΧΙΑ: Να είσαι ευχαριστημένος με ό,τι έχεις.

ΦΟΒΙΕΣ: Προσπαθώ αν έχω να τις ξεπερνώ.

ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ: Σε επαγγελματικό επίπεδο να παραμείνει η Imperio συνώνυμο της καλής ποιότητας και του προοδευτικού design στο χώρο των ακινήτων.

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ: Η επιτυχία χρειάζεται γερή ομάδα την οποία να μπορείς να εμπιστευτείς.

Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ: Συζητούμε μαζί για πολλά θέματα και πολύ λίγο για την πολιτική.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ IMPERIO PROPERTIES

Οι σπουδές στη Αγγλία και αργότερα στη Μαδρίτη, καθώς και η αγάπη του για το χώρο, οδήγησαν αργά και σταθερά στη δημιουργία της Imperio Properties. Σπούδασε Civil Engineering στο UCL του Λονδίνου ενώ η πρώτη του εργασιακή εμπειρία σε κατασκευαστική εταιρεία στο CITY του Λονδίνου ενδεχομένως να σηματοδότησε και την πορεία του στο χώρο. Με την αποφοίτησή του συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές επίσης στο UCL στον τομέα της Πληροφορικής. Εργάστηκε στη συνέχεια για 2,5 χρόνια στην εταιρεία Nortel Networks –από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα της πληροφορικής και του internet ενώ με την παραίτηση του συνέχισε επιπλέον μεταπτυχιακές σπουδές στη Μαδρίτη στον κλάδο του MBA στο Instituto de Empresa. To 2003 επέστρεψε στην Κύπρο, όπου ξεκίνησε τις εργασίες της Imperio. Μιλώντας μας για την εταιρεία του μας αναφέρει ότι ξεκίνησε δραστηριότητες αργά και σταθερά με συντηρητικές αποφάσεις παρόλο που σχολιάζει πως, «τα πρώτα χρόνια ό,τι έχτιζες αγοραζόταν». Υπογραμμίζει ότι στόχος της εταιρείας ήταν από την αρχή ο σχεδιασμός και η κατασκευή έργων καλής ποιότητας σημειώνοντας πως μέσα από τα πολλά ταξίδια στο εξωτερικό «βλέπουμε πως διαμορφώνονται οι διεθνείς τάσεις στο χώρο που δραστηριοποιόμαστε».

ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ Η ΦΗΜΗ ΤΗΣ IMPERIO

Με έδρα τη Λεμεσό, το όνομα και η φήμη της Imperio επεκτείνεται στη Ρωσία και σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας με πρώτη χώρα την Κίνα όπου διατηρεί ομάδες συνεργατών με τις οποίες υπάρχει καθημερινός συντονισμός. Τα έργα της Imperio ξεχωρίζουν τόσο για την κατασκευή όσο και το σχεδιασμό τους, ενώ ερωτηθείς ο κ. Μισιρλής αν υπάρχει κάποιο που θεωρεί ως ναυαρχίδα της εταιρείας-παρόλο που σημειώνει ότι είναι δύσκολο να ξεχωρίσει ανάμεσα στα έργα-εντούτοις αναφέρεται στο Noble Centre το οποίο είναι το μεγαλύτερο εμπορικό έργο που έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει η Imperio στη Λεμεσό και έχει λάβει αρκετά διεθνή βραβεία.

ym2

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Παρά τη μεγάλη άνθηση που γνώρισε ο τομέας των κατασκευών, η οικονομική κρίση ανέτρεψε τα δεδομένα για πολλούς επιχειρηματίες του κλάδου. Μιλώντας στο Capital Today ο κ. Μισιρλής σημειώνει πως, «παρόλο που κάθε νέα ανάπτυξη έχει και μια δόση τύχης, εντούτοις αυτό που μετατρέπει μια ανάπτυξη σε επιτυχία είναι μάλλον η ικανότητα του επιχειρηματία ανάπτυξης γης-δηλαδή να γνωρίζει ο developer- κατά πόσον μπορεί να παραμείνει όρθιος αν επέλθει το αναπάντεχο». Όπως εξηγεί, «ορισμένες εταιρείες ανάπτυξης γης με μεγάλη πρόσβαση σε κεφάλαια αλλά ανεπαρκή κατανόηση των κύκλων της αγοράς, είχαν καταφέρει να ευδοκιμήσουν σε καλές εποχές. Ωστόσο, δεν είχαν την κατάλληλη δομή και σταθερότητα να παραμείνουν όρθιοι όταν τα πράγματα στράφηκαν εναντίον τους. Μαγεμένοι από μια δυνατή αγορά, δεν είχαν ποτέ προετοιμαστεί για πιθανή ύφεση, αναπόφευκτη στον κλάδο μας, ενώ ακόμα και οι δανειστές, μετά τα πρώτα σημάδια, συνέχισαν να μοιράζουν περισσότερα χρήματα».

ΑΝΑΚΑΜΨΗ 20%-25%

Κληθείς να σχολιάσει ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σε τέτοιες περιπτώσεις, σημειώνει πως, «όταν πρόκειται για κέρδη και μακροπρόθεσμη παραμονή στην αγορά ακινήτων, η τέχνη είναι να διαθέτεις την κεφαλαιακή δομή που σου επιτρέπει να επιβιώσεις σε περιόδους ύφεσης» και προσθέτει: «Η Imperio έχει καταφέρει να μειώσει τον κίνδυνο ακολουθώντας μια συντηρητική δομή και διαθέτοντας το κατάλληλο κεφάλαιο ενώ ακόμα και σήμερα που η αγορά δείχνει σημάδια ανάκαμψης είμαστε συντηρητικοί στις επενδύσεις και τη χρήση των κεφαλαίων μας ενώ επιλέγουμε να αποπληρώνουμε δάνεια ακόμα και πρόωρα ακόμα και αν οι όροι τους είναι συντηρητικοί». Κληθείς να σχολιάσει πως ερμηνεύει την ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων, μας ανέφερε ενδεικτικά ότι παρατηρείται αύξηση της τάξης του 20-25% ετησίως στον αριθμό των πωλήσεων, ενώ παρατηρείται και ανακατανομή του προϊόντος. «Οι αγορές έχουν αλλάξει. Δεν μιλάμε πλέον για Άγγλους συνταξιούχους που επενδύουν σε ακίνητα στην Κύπρο κοντά σε μικρά χωριά».

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

«Πάντα είχαμε την πεποίθηση ότι η ακίνητη περιουσία είναι κυκλική, γι’ αυτό και ανέκαθεν είχαμε σε εφαρμογή μια συντηρητική δομή ως μακροπρόθεσμη στρατηγική», μας απαντά σε σχετική ερώτηση ο κ. Μισιρλής ενώ εξηγεί και το λόγο που η εταιρεία δεν στοχεύει σε ένταξη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου: «Πιστεύουμε ότι ο τομέας των ακινήτων απαιτεί μακροπρόθεσμους στόχους και δεν μπορεί να λειτουργεί στη βάση της τριμηνιαίας δήλωσης κερδών». Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχουν περαιτέρω επαγγελματικά πλάνα, διευκρινίζει πως δεν υπάρχει κάτι στα σκαριά περαιτέρω από τις εργασίες της Imperio στη Κύπρο και το Λονδίνο. «Έχουμε σαν στόχο να διατηρήσουμε την ποιότητας μας στα υψηλότερα επίπεδα και την εξυπηρέτηση των πελατών μας, ενώ προσδοκούμε σε σταθεροποίηση του κλάδου μας και καλύτερες μέρες για την οικονομία».

ΜΕΘΟΔΟΣ, ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ

Αναφερόμενος σε περαιτέρω ποιοτικά χαρακτηριστικά ως προς τον τρόπο λειτουργίας της Imperio ο κ. Μισιρλής επισημαίνει ότι επικεντρώνεται σε υψηλής ποιότητας ακίνητα που βρίσκονται σε καλή τοποθεσία και απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό αγοραστών. Όπως εξηγεί, «εντοπίζουμε αξιόλογες τοποθεσίες ενώ διαθέτουμε πάντα πολλαπλές στρατηγικές εξόδου». Ως προς τη μεθοδολογία, μας αναφέρει ενδεικτικά: «Αγοράζουμε, δημιουργούμε αξία, πωλούμε. Αγοράζουμε άλλα ακίνητα, δημιουργούμε αξία και πωλούμε. Έπειτα επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία». Γνώστης του κλάδου ο κ. Μισιρλής δίνει τη δική του συμβουλή στους εν δυνάμει αγοραστές ακινήτων υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη χρονική στιγμή και όχι στην τοποθεσία. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της Imperio, το στοιχείο της τοποθεσίας αποτελεί πλέον παλιό τρόπο σκέψης και πολλές φορές οι αγοραστές πληρώνουν περισσότερα ή καταλήγουν σε μια συμφωνία που είναι δυσμενής πριν ακόμα εισέλθουν σε ένα ακίνητο ως νέοι ιδιοκτήτες.

ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Πέρα των τοπικών δραστηριοτήτων της Imperio ο κ. Μισιρλής μιλά στο Capital Today και για τις εργασίες του Ομίλου στο Λονδίνο. «Σε ό,τι αφορά το Λονδίνο, η επενδυτική στρατηγική της εταιρείας βασίζεται στον εντοπισμό ακινήτων που βρίσκονται σε καλή περιοχή (συνήθως στο κεντρικό Λονδίνο) αλλά πάσχουν από προσωρινά, αλλά διορθώσιμα ελαττώματα σε θέματα μίσθωσης, φυσικών ιδιοκτητών, κεφαλαιακών διαρθρώσεων, θέσης στην αγορά και/ή διαχείρισης». Όπως εξηγεί, «με την αξιοποίηση της αναποτελεσματικότητας των τιμών που συνδέονται με περιουσιακά στοιχεία αυτού του είδους και με την εντατική διαχείριση περιουσιακών στοιχείων με στόχο τη διόρθωση των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί, η εταιρεία επανατοποθετεί αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στην αγορά με σκοπό την πώληση τους σε υψηλότερες τιμές».

misirlis-1misirlis-2misirlis-3

Category: WORK

Tags:

Article by: Yiannis Misirlis