Bull and bear , symbolic beasts of market trend

η πραγματικη εικονα της “πτωσης” της Κινας

Οι κινεζικές μετοχές κατρακύλησαν την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας κατάσταση πανικού σε όλο τον κόσμο, και πυροδοτώντας φόβους για επερχόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση. Δεν είναι όμως λίγο νωρίς να προτρέξουμε σε βεβιασμένα συμπεράσματα;

Αναλύοντας περαιτέρω τους αριθμούς, φαίνεται ότι η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας είναι υγιής, και δεν επηρεάζει τους ντόπιους όσο πολλοί ανέμεναν (τουλάχιστον όχι για την ώρα). Ενώ τα παγκόσμια πρωτοσέλιδα χαρακτηρίζουν το συμβάν ως «μεγάλη πτώση της Κίνας», στην πραγματικότητα τίποτα δεν άλλαξε στην «πραγματική» οικονομία της χώρας, η οποία, παρόλο που παρουσιάζει επιβράδυνση εδώ και χρόνια, εντούτοις εξακολουθεί να καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 7% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Το πρόβλημα φαίνεται να βρίσκεται περισσότερο στις δημόσιες σχέσεις και την παγκόσμια αντίληψη.

Όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις της «Μαύρης Δευτέρας» στην κυπριακή αγορά ακινήτων, ο κίνδυνος φαίνεται να είναι περιορισμένος για την ώρα. Οι μεταναστευτικές ανάγκες των Κινέζων εξακολουθούν να υφίστανται, και η μετανάστευση που τροφοδότησε επενδύσεις σε ακίνητα στην Κύπρο θα επανέλθει στα πρόσφατα της επίπεδα μόλις η αναταραχή αυτή εξομαλυνθεί.

Category: WORK

Tags:

Article by: Yiannis Misirlis