Οι λόγοι για τους οποίους οι ξένοι αγοραστές γοητεύονται από την αγορά της Κύπρου, είναι χιλιοειπωμένοι: το διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, η φιλόξενη κοινωνία, οι υπέροχες παραλίες, ο ήλιος και η θάλασσα, η ασφάλεια που νοιώθουν οι οικογένειες και πολλά άλλα. Αλλά τι γίνεται με το νόμισμα; Για ορισμένους μη υπηκόους της ΕΕ, η διαφορά στο συνάλλαγμα επισκιάζει τα άλλα πλεονεκτήματα: Οι ευεργετικές συναλλαγματικές ισοτιμίες δίνουν, σε ορισμένους, τεράστια αγοραστική δύναμη, με ορισμένα νομίσματα να έχουν εκτιμηθεί ακόμα και 45% έναντι του ευρώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
Έρευνα που έγινε από την Imperio, ανάμεσα στην περίοδο Οκτωβρίου 2011 και Νοέμβριο 2013, και λαμβάνοντας υπόψη μια δύσκολη αγορά ακινήτων, αποκαλύπτει την έκταση των εκπτώσεων στις προνομιακές ιδιοκτησίες στη Λεμεσό, τις οποίες απολαμβάνουν οι ξένοι αγοραστές χάρη στις συναλλαγματικές ισοτιμίες έναντι του ευρώ.
Σύμφωνα με τη πιο πάνω έρευνα, το ρενμίνμπι (επίσημο νόμισμα της Κίνας) φαίνεται να έχει αυξηθεί κατά 7 τοις εκατό έναντι του ευρώ, αυτή την περίοδο.
«Με απλά λόγια» λέει ο διευθυντής της Imperio, Γιάννη Μισιρλής, «αν το δεδομένο κόστος απόκτησης κατοικίας το 2011 ήταν € 300.000, και η αξία παραμένει ίδια το 2013, λόγω της ενίσχυσης του ρενμίνμπι ένας Κινέζος αγοραστής σήμερα θα πλήρωνε 4,19 εκατ. ρενμίνμπι αντί για 4,5 εκ. ρενμίνμπι το 2011: μια εξοικονόμηση, που σε πραγματικούς όρους είναι μόνο το 7% της τιμής του 2011.» Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι αγοραστές από την Ινδία (που έχουν 4,2% έκπτωση) και οι αγοραστές από το Ισραήλ (που έχουν έκπτωση 4,1%) είναι οι επόμενοι που βγαίνουν κερδισμένοι από την διακύμανση του συναλλάγματος, ενώ το αμερικάνικο δολάριο προσφέρει 2,6% εξοικονόμηση.
Επίσης, η μείωση των φόρων που έχουν σχέση με τις αγορές των νέων ακινήτων προστίθεται στις παροχές του σήμερα, σε σύγκριση με το 2011 και παλαιότερα. Το ΦΠΑ που εφαρμόζεται σήμερα στην πρώτη αγορά είναι 5% σε σύγκριση με το 15% που ήταν τότε. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέλη μεταβίβασης ακινήτων που να υπόκεινται σε ΦΠΑ. Πρόκειται για μια εξοικονόμηση της τάξης του 8%.
Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. Μια τέτοια τεράστια αγοραστική δύναμη, θα σήμαινε πως οι υπήκοοι των οποίων τα νομίσματα έχουν τις πιο ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες, θα δέσποζαν στην αγορά· συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο; Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία δείχνουν ότι το 75% όλων των ακινήτων στην προνομιακή Λεμεσό πωλούνται σε αγοραστές εκτός ΕΕ. Το Elite Residences, μια ανάπτυξη της Imperio στην δημοφιλή περιοχή Ποταμό Γερμασόγειας, έχει πωληθεί σχεδόν αποκλειστικά σε ξένους. Αλλά ποιοι, ακριβώς, είναι αυτοί που αγοράζουν σήμερα;
Οι Ρώσοι, των οποίων οι πετρελαϊκές και εμπορικές επιχειρήσεις διαπραγματεύονται σε αμερικάνικα δολάρια, είναι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες επενδυτών, αποτελώντας το 30% της κύριας αγοράς της Λεμεσού. Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που το ρωσικό ρούβλι έχει δείξει μια μείωση 4,2 % έναντι του ευρώ. Οι Κινέζοι αγοραστές αντιπροσωπεύουν το 25% της αγοράς, με τις χώρες της Μέσης Ανατολής να αντιπροσωπεύουν το 21%. Οι υπήκοοι Αιγύπτου αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της δεύτερης ομάδας, ακόμα και σε μια περίοδο που η Αιγυπτιακή λίρα έχει δείξει πτώση 13,7% έναντι του ευρώ. Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι Αιγύπτιοι συνεχίζουν να βλέπουν ελκυστικές τις επενδύσεις ακινήτων σε ευρώ, είναι ότι οι εύποροι Αιγύπτιοι διατηρούν τις αποταμιεύσεις τους σε αμερικάνικα δολάρια.
Στοιχεία από το κτηματολόγιο δείχνουν ότι το 71% των πωλήσεων κατοικιών στην Κύπρο κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2013, έγινε σε μέλη της ΕΕ. «Το νόμισμα είναι μόνο ένας παράγοντας από τους πολλούς» λέει ο Γιάννης Μισιρλής. «Πρέπει κανείς να εξετάσει όλα τα άλλα χαρακτηριστικά, όπως η ποιότητα ζωής, το κόστος ζωής, ο καιρός, η γλώσσα, η διαθεσιμότητα των καλών διεθνών σχολείων και η χαμηλή εγκληματικότητα. Από γεωγραφική άποψη, η Κύπρος είναι το σημείο εισόδου στην Ευρώπη για τους Ασιάτες και τους Μεσανατολίτες, και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το ενδιαφέρον από αυτές τις δύο ηπείρους είναι διαρκώς αυξανόμενο. Υπήρχε πάντα ζήτηση για ακίνητα από ξένους επενδυτές. Όταν η επενδυτική ευκαιρία συνδυάζεται με την απόκτηση άδειας μόνιμης παραμονής, τότε πρόκειται για κορυφαίο πόλο έλξης.»
Αν και τα δεδομένα από την Imperio επιβεβαιώνουν ότι ένα υψηλό ποσοστό των αγορών κατοικιών στη Λεμεσό είναι «δεύτερες κατοικίες» για τους διεθνείς αγοραστές ακινήτων, «το βασικό στοιχείο… είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των διεθνών αγοραστών έχουν επιχειρηματικά συμφέροντα στην πόλη, και δείχνουν μεγάλη δέσμευση στη Λεμεσο» λέει ο κ. Μισιρλής. «Η Κύπρος δεν προσφέρει μόνο καλές ευκαιρίες για επενδύσεις ακινήτων, αλλά προσφέρει και δύο ελκυστικά μεταναστευτικά προγράμματα, και ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Διεθνείς αγοραστές ακινήτων επιλέγουν, πολύ συνειδητά, να κάνουν την Λεμεσό το δεύτερο σπίτι τους.»
Η ζήτηση από τους διεθνείς αγοραστές αναμένεται να αυξηθεί, με την Imperio να προβλέπει περισσότερο από 20% αύξηση σε όλες τις αξίες για προνομιούχες τοποθεσίες για τα επόμενα πέντε χρόνια. Προς το παρόν όμως, η δυνατότητα επενδύσεων που παρέχεται από τα ισχυρά νομίσματα εμφανίζεται σχετικά ανεκπλήρωτη και πιο σύνθετοι παράγοντες μπαίνουν στο παιχνίδι, ενισχυμένοι από την εικόνα της Κύπρου ως ένα ασφαλές κοινωνικό και πολιτικό καταφύγιο αλλά και ως το τέλειο μέρος για δεύτερη κατοικία, ανεξάρτητα από το κόστος.