Yiannis Misirlis - Central Bank of Cyprus Interview

Γ. Μισιρλης: Συγκρατηση τιμων μονο με προσφορα νεων ακινητων

Η ανισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά ακινήτων είναι ίσως η πιο σημαντική πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα το real estate στην Κύπρο, αναφέρει ο Διευθυντής της Imperio Group και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, Γιάννης Μισιρλής. Τονίζει πως το πρόβλημα αυτό, το οποίο επιφέρει κατακόρυφη αύξηση στις τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών, μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω της αύξησης της προσφοράς ακινήτων. Ο κ. Μισιρλής, στη συνέντευξη που ακολουθεί, σχολιάζει τα αποτελέσματα της έκθεσης της Κεντρικής Τράπεζας «Δείκτης τιμών κατοικιών», του πρώτου τριμήνου του 2022, ενώ απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόκλησης φούσκας στην αγορά των ακινήτων.

Πώς εκτιμάτε τα αποτελέσματα της έκθεσης της Κεντρικής Τράπεζας «Δείκτης Τιμών Κατοικιών» για το πρώτο τρίμηνο του 2022;

Τα αποτέλεσμα της εν λόγω έκθεσης επιβεβαιώνουν επί της ουσίας τις εδώ και μήνες προβλέψεις και εκτιμήσεις μας. Υπογραμμίζουν την ανισορροπία που υπάρχει μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης στο κυπριακό real estate, κάτι το οποίο έχουμε πολλάκις επισημάνει. Ο αριθμός των διαθέσιμων προς πώληση ακινήτων είναι κατά πολύ μικρότερος σε σχέση με την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση, γεγονός που επιφέρει περαιτέρω αύξηση στις τιμές. Ως αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές δεν μπορούν να βρουν σπίτι στη βάση των προτιμήσεων και των οικονομικών δυνατοτήτων τους, επομένως αναγκάζονται να στραφούν στο ενοίκιο. Η συνεπακόλουθη, ωστόσο, αύξηση της ζήτησης σε ακίνητα προς ενοικίαση -τα οποία είναι επίσης περιορισμένα- επηρεάζει αλυσιδωτά το ύψος των ενοικίων, εκτοξεύοντας τις τιμές τους. Είναι γι’ αυτό που τα ενοίκια σε κάποιες πόλεις -και ιδιαίτερα στη Λεμεσό- βρίσκονται σε τόσο ψηλά επίπεδα.

Πως θα επιλυθεί το πρόβλημα; Kαι πώς ο πληθωρισμός επηρεάζει την κατάσταση;

H αύξηση του πληθωρισμού, η ενεργειακή κρίση και τα ψηλό κόστος των κατασκευαστικών υλικών έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αγορά ακινήτων, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και ανά το παγκόσμιο. Δεν θεωρώ απαραίτητα πως οι τιμές θα μειωθούν, ενδέχεται ωστόσο να σταθεροποιηθούν. Για να μπορέσουμε, ωστόσο, να ανταποκριθούμε σε αυτή τη στρέβλωση της αγοράς και στις νέες προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά μας, υπάρχει μία μόνο λύση: H αύξηση στην προσφορά ακινήτων. Αν δεν κατασκευαστούν περισσότερες κατάλληλες κατοικίες, ανεξάρτητα από τη μικρή επίδραση που δύναται να έχουν άλλοι παράγοντες της αγοράς, η ζήτηση δεν θα μπορέσει να καλυφθεί.

Φοβάστε μια ενδεχόμενη «φούσκα» στο τομέα των ακινήτων;

Καθόλου. Τα ίδια κεφάλαια ιδιοκτητών κατοικιών βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ίσως στα υψηλότερα που υπήρξαν ποτέ. Παλαιότερα οι τράπεζες δάνειζαν το 80% – 90%, πολλές φορές, και το 100% της αξίας του ακινήτου. Πλέον, τα τραπεζικά ιδρύματα δανείζουν το 60% της αξίας του ακινήτου. Την τελευταία δεκαετία, τα νοικοκυριά έχουν προχωρήσει σε απομόχλευση και ως εκ τούτου οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πλέον πολύ χαμηλοί.

Πηγή: Alphanews

Category: WORK

Tags:

Article by: Misirlis