misirlis, interview, brief, realestate, cyprus, limassol, imperio

Σε σταση αναμονης οι developers λογω κορωνοϊου

Τι αναμένει ο κλάδος για την μετά κορωνοϊού μέρα

Σε στάση αναμονής, ως προς τον χειρισμό της επόμενης μέρας της κρίσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και για επανεκκίνηση της οικονομίας, μέσω στήριξης σημαντικών τομέων, όπως αυτός των ακινήτων, τελούν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, ο κλάδος των οποίων έχει επηρεάζεται ήδη σημαντικά.

Σε δηλώσεις του στην Brief και ερωτηθείς για τον επηρεασμό του κλάδου από την πανδημία, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Γιάννης Μισιρλής, εξέφρασε την εκτίμηση πως «δεν είναι εύκολο αυτή την στιγμή να προβούμε σε οποιαδήποτε ακριβή εκτίμηση για το μέγεθος του επηρεασμού του τομέα». Όμως, συνέχισε, «σίγουρα, όπως και πολλοί άλλοι τομείς της οικονομίας, και ο δικός μας κλάδος έχει επηρεαστεί και επηρεάζεται πάρα πολύ από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω του κορωνοϊού».

«Από την στιγμή που τα αεροδρόμια είναι κλειστά και δεν μπορεί να γίνει προώθηση των ακινήτων στο εξωτερικό ή να έρθουν στην Κύπρο πιθανοί ξένοι αγοραστές, και την ίδια ώρα υπάρχει κατ’ οίκον περιορισμός και δεν μπορεί κάποιος να επισκεφθεί γραφεία πωλήσεων, όπως επίσης και αβεβαιότητα για το μέλλον και δεν έχει κανένας διάθεση να προβεί σε τέτοιου είδους επενδύσεις, ενώ τα εργοτάξια είναι κλειστά και δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε ή να αρχίσουμε έργα, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα με αποτέλεσμα ο κλάδος να δέχεται ένα σημαντικό, μεγάλο πλήγμα», εξήγησε περαιτέρω.

Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από πλευράς Κυβέρνησης ο κ. Μισιρλής είπε πως, αυτά είναι προς την ορθή κατεύθυνση «και ειδικά αυτά που αφορούν στην στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων».

«Εκείνο που όταν ξεκαθαρίσει λίγο η κατάσταση με τον ιό, δηλαδή όταν καταλάβουμε ότι είμαστε προς το τέλος αυτών των πρωτόγνωρων συνθηκών που ζούμε, θα πρέπει σοβαρά κάποιος να δει τα κίνητρα που μπορεί να δοθούν στον κλάδο, ούτως ώστε και πάλι να είναι ένας από τους κλάδους που θα συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Προς το παρόν, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, τουλάχιστον για στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων είναι καλοδεχούμενα και επαναλαμβάνω προς την ορθή κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Κληθείς να αναφερθεί σε κάποια από τα κίνητρα που θα ήταν εφικτό να δοθούν όταν ξεπεραστεί η κρίση του κορωνοϊού, ο κ. Μισιρλής αναφέρθηκε σε κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, τόσο για τον τομέα των ακινήτων όσο και για άλλους τομείς. «Τέτοια κίνητρα ενδεχομένως να είναι η παραχώρηση φορολογικών κινήτρων μέσω των οποίων θα γίνουν πιο εύκολα επενδύσεις σε ακίνητα, ή/και η διευθέτηση της στρέβλωσης που επικρατεί στο θέμα των ενοικίων», συνέχισε.

«Αυτές είναι κάποιες σκέψεις, αλλά για την ώρα είμαστε σε στάση αναμονής γιατί, επαναλαμβάνω, πρώτα πρέπει να δούμε πως ξεπερνάμε αυτή την κατάσταση που βιώνουμε και στην συνέχεια να βρούμε τους τρόπους με τους οποίους θα επανεκκινήσει η οικονομία και σημαντικοί τομείς της, όπως είναι και ο τομέας των ακινήτων», υπογράμμισε περαιτέρω ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών.

Κληθείς, δε, να σχολιάσει το μέτρο παροχής νέας ρευστότητας σε επιχειρήσεις τόνισε πως αυτό «είναι περισσότερο για επιβίωση των επιχειρήσεων παρά οτιδήποτε άλλο. Ο τομέας μας εκείνο που χρειάζεται είναι επενδύσεις από την αγορά, δηλαδή αγοραστές. Αλλά ξεκαθαρίζω εκ νέου πως για την ώρα δεν ζητούμε οτιδήποτε. Εκείνο που λέμε είναι ότι, όταν ξεκαθαρίσει η κατάσταση, θα πρέπει να εξετάσουμε και να βρούμε τους τρόπους, μέσω των οποίων θα επανεκκινήσει η οικονομία και βασικοί τομείς της, όπως είναι ο κλάδος των ακινήτων», κατέληξε ο κ. Μισιρλής.

Source: Brief.com.cy

Category: WORK

Tags:

Article by: Misirlis