YM Chinese Flag

Συνεχης εισροη κεφαλαιων απο Κινα

Το αγοραστικό ξεφάντωμα των Κινέζων επενδυτών σε ακίνητα στην Κύπρο έχει οδηγηθεί από μία σειρά παραγόντων: οι αυξημένες τιμές των ακινήτων στις μεγάλες πόλεις της Κίνας, όπως το Πεκίνο και τη Σανγκάη, έχουν αποφέρει μεγάλα κέρδη στους Κινέζους επενδύτες ενώ η μεταγενέστερη επιβράδυνση έχει αυξήσει το ενδιαφέρον αυτών των επενδυτών σε ξένες αγορές. Η πρόσφατη αναταραχή της οικονομίας σε συνδυασμό με την οικονομική ύφεση έχει, επίσης, οδηγήσει τους Κινέζους αγοραστές στην αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών στο εξωτερικό.

Ενώ μερικοί έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι η υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος θα περιορίσει την κινεζική ζήτηση, άλλοι παρατηρούν ακριβώς το αντίθετο. Πολλοί από τους πελάτες της Imperio πωλούν τις περιουσίες τους στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, αποκομίζοντας έτσι τεράστια κέρδη, μερικά από τα οποία επενδύουν σε ξένες αγορές ακινήτων όπως την Κύπρο. Ψάχνουν να μεταφέρουν τις επενδύσεις τους από την Κίνα στο εξωτερικό, επειδή το κινεζικό νόμισμα είναι εξαιρετικά ασταθής και εκτός ελέγχου και υπάρχουν φήμες για φούσκα τόσο των μετοχών όσων και των ακινήτων.

Οι πελάτες της Imperio, όπως και πολλοί άλλοι Κινέζοι, αγοράζουν ακίνητα για προσωπική τους χρήση σε περίπτωση μετανάστευσης. Επωφελούνται από την Άδεια Μόνιμης Παρανομής της χώρας, την οποία αποκτούν με την αγορά ακινήτου αξίας 300,000 ευρώ και άνω. Πολλοί, επίσης, αγοράζουν κατοικίες για τα παιδιά τους που ενδεχομένως να σπουδάσουν σε κυπριακά πανεπιστήμια. Οι Κινέζοι δίνουν ιδιαίτερη αξία στην εκπαίδευση και την ιδιοκτησία ακινήτων. Η επιθυμία ιδιοκτησίας ακινήτου εκτός Κίνας συνεχίζει να είναι ισχυρή και δεν πιστεύω να αλλάξει σύντομα. Η οικονομική ύφεση στην Κίνα μπορεί να επιβαρύνει τις συναλλαγές σε μετρητά, εντούτοις το κινεζικό χρήμα θα συνεχίσει να ρέει στην κυπριακή αγορά, ειδικά στο πρόσωπο της παρατεταμένης παγκόσμιας αναταραχής στην αγορά. Αυτή η παγκόσμια αστάθεια είναι ο καλύτερος φίλος της Κύπρου όταν πρόκειται για εισροές ξένων κεφάλαιων. Οι Κινέζοι επενδυτές καταφεύγουν στην Κύπρο παίζοντας το παιχνίδι της διαφοροποίησης μακρία από το κινεζικό κεφάλαιο ως ένα ασφαλές καταφύγιο.

Η επιθυμία αυτή για διαφοροποίηση των επενδύσεων στο εξωτερικό και οι συνεχείς εγχώριες αποταμιεύσεις αποτελούν τους επιτακτικούς παράγοντες που οδηγούν το κινεζικό κεφάλαιο στην Κύπρο. Το μόνο πράγμα που θα κρατήσει πίσω τέτοιες επενδύσεις είναι εάν η Κίνα επιβάλει σημαντικούς ελεγχούς κεφαλαίων για να στηρίξει την αξία του νομίσματός της.

Source: InBusiness News http://www.inbusinessnews.com/inbusiness/news/opinions/synexhs-eisroh-kefalaion-apo-kina

 

Category: WORK

Tags:

Article by: Yiannis Misirlis