γιαννης μισιρλης yiannis misirlis

Στην Κυπρο θα ερχονται οι σωστοι επενδυτες

Την πεποίθηση ότι το ανώτατο όριο αιτήσεων για πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών δεν θα επηρεάσει την αγορά ακινήτων, παρά την πιθανή μείωση στις αιτήσεις για το Κυπριακό Επενδυτικό Σχέδιο, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών και Διευθυντής της Imperio, Γιάννης Μισιρλής.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο κ. Μισιρλής ανέφερε ότι, με βάση τις πωλήσεις ακινήτων σε ξένους αγοραστές κατά τις προηγούμενες χρονιές, το πλαφόν των 700 αιτήσεων θεωρείται πέραν από ικανοποιητικό, ακόμα και αν ληφθεί υπόψη ένα ποσοστό αύξησης μέχρι 40% στις πωλήσεις που γίνονται σε αλλοδαπούς.
«Αν διατηρηθεί σταθερή η ζήτηση ή υπάρξει μία λογική αύξηση, τότε ο ανώτατος αριθμός αιτήσεων είναι αρκετός για να ικανοποιήσει τους ενδιαφερομένους», επεσήμανε σχετικά, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ενδεχομένως, με το νέο αυστηρότερο πλαίσιο έγκρισης πολιτογραφήσεων, ο αριθμός των αιτήσεων να παρουσιάσει μείωση.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ενισχυμένος έλεγχος διακρίβωσης των πραγματικών στοιχείων και δεδομένων (due diligence), ο οποίος θα εφαρμόζεται για κάθε αίτηση, συνάδει με την πρόθεση για προσέγγιση αξιόλογων επιχειρηματιών στην Κύπρο.

«Ο αυξημένος έλεγχος, η λεπτομερής διαδικασία due diligence, καθώς και οι ασφαλιστικές δικλείδες που προωθούνται μέσω του αναθεωρημένου σχεδίου πολιτογραφήσεων θα έχουν θετικό αντίχτυπο», τόνισε ο κ. Μισιρλής, εξηγώντας ότι «πλέον θα έρχονται στην Κύπρο οι σωστοί αιτητές πολιτογραφήσεων».

The Icon: 120 επιπλέον θέσεις για πάρκινγκ
Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται το διευκρινιστικό πλαίσιο των γενικών αρχών και προϋποθέσεων για ανέγερση ψηλών κτηρίων που παρουσίασε το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, ο οποίος αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της πολιτικής των ψηλών κτηρίων για τους χώρους στους οποίους εφαρμόζεται.

Όπως είπε, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα ενός ψηλού κτηρίου είναι ότι αυξάνεται το ύψος, χωρίς να αυξάνεται ο συντελεστής δόμησης, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται ο όγκος και η κάλυψη.

«Η κοινωνία μπορεί να έχει τεράστια οφέλη από τα ψηλά κτήρια, λόγω των πράσινων χώρων και πλατειών (ή ανοιχτών χώρων) που δημιουργούνται, ενώ παράλληλα αυτά τα κτήρια συμβάλλουν στην επίλυση ενός διαχρονικού προβλήματος των πόλεων που σχετίζεται με την έλλειψη χώρων στάθμευσης», τόνισε ο κ. Μισιρλής, σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους μεγάλες αναπτύξεις συμπεριλαμβάνουν τη δημιουργία δημόσιων χώρων στάθμευσης.

Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι η Imperio έχει μεριμνήσει για την τοποθεσία που ανεγείρεται ένα από τα ψηλότερα κτήρια οικιστικής ανάπτυξης στην Κύπρο, το Icon, στην τουριστική περιοχή Γερμασόγειας, η οποία σφύζει από κίνηση και αντιμετωπίζει πρόβλημα έλλειψης πάρκινγκ, να δώσει για δημόσια χρήση γύρω στους 120 χώρους στάθμευσης, πέραν των ιδιωτικών χώρων στάθμευσης που θα δημιουργηθούν για τις ανάγκες του πολυτελούς κτηρίου.

Θα εξομαλυνθούν τα ενοίκια
Η μειωμένη προσφορά για ακίνητα που έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί, η οποία οφείλεται στη χαμηλή κατασκευαστική δραστηριότητα που υπήρχε από το 2012 μέχρι το 2015, φαίνεται να οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων, κυρίως διαμερισμάτων και σπιτιών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μισιρλή, καθώς η δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα έχει αυξηθεί και τα κτήρια που είναι υπό ανέγερση θα παραδοθούν εντός της χρονιάς ή εντός του 2019, θα δημιουργηθεί αυξημένη προσφορά, η οποία θα επαναφέρει τα ενοίκια σε φυσιολογικά επίπεδα.

«Οι νέες οικιστικές αναπτύξεις που ολοκληρώνονται σταδιακά θα εξομαλύνουν την αγορά, αυξάνοντας αφενός τη διαθεσιμότητα των ακινήτων και επαναφέροντας αφετέρου τις τιμές των ενοικίων σε κανονικά επίπεδα», επεσήμανε σχετικά.

Source: InBusiness

Category: WORK

Article by: Yiannis Misirlis